Кад претис лонац експлодира
ОРУЖАНИ СУКОБ НА КиМ

Коначан број настрадалих и рањених са српске стране у оружаном сукобу косовске полиције и нападача, у недељу 24. септембра, који се у саопштењима квалификују као „криминалне групе”, на подручју Бањске, 12 километра северно од општине Звечан на северу Косова и Метохије, и који је трајао чак 15 сати, ни четири дана од догађаја (среда 27. септембар) није познат. До овог дана зна се да су убијена четворица нападача Срба, а шесторо их  је ухапшено, саопштено је из косовске полиције око 16 сати у понедељак 25. септембрa.

Број рањених са српске стране је још непознат с обизором на то да  медији, позивајући се на своје изворе, говоре да има повређених који се лече у Новом Пазару и у Београду.

Две особе рањене код Бањске налазе се у општој болници у Новом Пазару. Званичну изјаву представника опште болнице Нови Пазар још нико од медија није успео да добије, али незванично су лекари потврдили да се два лица налазе ту на лечењу. Они су транспортовани са Косова и Метохије у општу болницу у Нови Пазар. Један је погођен у руку и ногу, док је други упуцан у пределу грудног коша. Како су рекли лекари, повређени је у том тренутку носио панцир па није теже рањен.

Према  наводима званичног Београда у овом оружаном обрачуну против маскираних, отприлике тридесетак наоружаних Срба, „не оних из централне Србије, већ оних са Косова и Метохије“, како је рекао председник Вучић, учествовало је чак 460 припадника косовске полиције, највише из састава специјалних јединица РОСУ.

Оружани сукоб се догодио после покушаја Срба да блокирају пут испред самог моста преко Бањштанске реке на улазу у насеље.

Алексанадр Вучић се обратио истог дана у 20 сати, и рекао да је ово један од најтежих дана за нашу земљу и народ још од 2004. и 2008. године. Подсећамо, од 17. до 19. марта 2004. на Косову и Метохији је било организовано насиље и етничко чишћење Срба.

Још нико не зна ко је био организатор нароружаних Срба, шта им је био циљ и намера, ко је све чинио ову групу, одакле су ушли на територију севера Косова… Много је још непознаница око ове, слободно се може рећи сулуде акције у којој је, бар колико се до сада зна, убијено четворо људи, више њих је рањено, шесторица су ухсапшена а многи се воде као нестали.

Двојица Срба су убијена снајперском ватром, са велике удаљености, када није било потребе да буду ликвидирани, рекао је председник Вучић.

Два ухапшена лица су нападачи, док су остале четири особе ухапшене на подручју Рудара, СО Звечан, истог дана у поподневним сатима  и сумњиче се за сарадњу са нападачима.

Из косовске полиције  су званично објавили да је јединица за брзе интервенције пограничне полиције око 2 сата и 34 минута, иза поноћи у недељу 24. септембра, приметила да су на улазу у село Бањска, односно преко моста, постављена два већа камиона, без регистарских ознака, те да је пут био блокиран.

„Јединице за ред Полицијске станице Звечан, по добијању обавештења, реаговале су у вези са случајем и кренуле са три јединице у правцу локације и чим су стигле у близину места где је пријављена блокада, полицијске јединице су наишле на отпор, када је са више различитих положаја пуцано на њих из арсенала ватреног оружја, при чему су услед пуцњаве упуцана два полицајца“, навели су из полиције.

Јединице су, додају, реаговале у самоодбрани и успеле да одбију почетни напад како би створиле услове за пружање помоћи и повлачење упуцаних колега.

 

Текст и фото: Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању