КЛИНИЧКИ ПИЛАТЕС
Ослободите се болова у кичми

Наша кичма носи тежину тела, ублажава потресе приликом кретања и штити осетљиву кичмену мождину која садржи нервне путеве који омогућавају покретљивост и рад органа и ткива. Али, наша кичма је савременим начином живота све више угрожена. Нема особе која бар једном у животу није имала болове у леђима. Статистика каже да је 90 одсто људи осетило овај бол.

Али, бол у леђима може да се подели на бол у врату, у грудном делу кичме, слабинском – доњи део и у крсној кости. Нема лекара који неће препоручити вежбе да се предупреде сви болови који се могу појавити у кичми.

Ипак, пилатес и то клинички спада у веома посебан формат вежби који може кориговати али и спречити постојеће проблеме и деформитете скелета и мишића.

Мирјана Маринковић је шеснаест година живела на Кипру, где је скоро 10 година радила као инструктор клиничког пилатеса за кога кажу да има вишеструке бенефите по здравље, па нас је занимало по чему се ова врста пилатеса разликује од класичног, какве вежбе се раде по овом програму и да ли је могуће отклонити дисбалансе у телу, које данас сви, мање-више имамо а који узрокују болове у кичми, врату, куковима…

– Клинички пилатес је посебан управо по самом приступу јер сваком клијенту приступамо индивидуално. Не мали број људи долази са дијагнозама, има оних који су већ били код лекара и имају дијагностиковане хроничне или акутне проблеме, али има и жена које само нешто болуцка и желе да предупреде болове који могу настати. Поготову што све болести данашњице подразумевају или цервикални или илијачни синдром и различите дегенеративне промене на кичми, на дисковима а све је то узроковано дисбалансом мишића које сви имамо. Једноставно не постоји особа која има две симетричне стране тела. И управо тај дисбаланс мишића прави проблеме које треба третирати. Да не помињем неке сложеније ситуације које су последица саобраћајних удеса, озбиљних патолошких промена.

Због чега се јављају ти веома чести проблеми са кичмом?

– Због неправилног седења, држања, због седења ‘на кичми’, односно тртичној кости а то је онај положај када се увалите и опустите на столици и када пренесете сву тежину на тртичну кост. Она даље преноси притисак на кичму и ствара остале деформитете, па то све преко пренапрегнутих илијачних мишића који вуку кичму и служе као главни покретач ногу, врше флексију кука и праве проблем.

 

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању