Осмо светско чудо

Сигирија, Шри Ланка

Сигирија се налази 175 километара североисточно од Коломба, главног града Шри Ланке, отприлике три и по сата вожње колима. Као најатрактивнији туристички локалитет у земљи, улазница је мало скупља у односу на друге, 30 долара, али вреди. Обећава напорну али узбудњиву авантуру. Незаборавну!

Стена Сигирија је вулканског порекла, настала од очврснуте магме. Током времена је мењала свој облик правећи мале пећине и стазе. Висока је око 200 метара и може се видети са различитих делова острва.

У почетку је служила као манастир, још у трећем веку пре нове ере. Затим је у петом веку синхалски краљ Касијапа одлучио да овде изгради своју палату како би се заштитио. Убио је свог оца, краља Датусена и насилно преузео трон од свог брата Могалана, који је побегао у Индију. Стрепећи од његовог напада, Касијапа је преселио престоницу из Анурадапуре у Сигирију. Током 18 година његове владавине (477-495), ово је била престоница шриланканског краљевства и постала је право архитектонско чудо у то време. Чак и данас изгледа немогуће како су Краљевска палата и њени пратећи објекти постављени на једном овако неприступачном месту.

Упркос специфичној позицији и стратегијским предностима, војска је била поражена у бици 495. године, након чега је Касијапа извршио самоубиство. Могалана је постао нови краљ и преселио престоницу поново у Анурадапуру.

После смрти краља Касијапе, комплекс је поново постао будистички манастир.

У 14. веку је напуштен, све док британски мајор Џонатан Форбс, враћајући се на коњу из Полонаруве, није видео Сигирију прекривену грмљем. Археолошка истраживања су започета 1890, а данас је Сигирија једна од најзначајнијих туристичких атракција на Шри Ланки.

Текст и слике Наташа Вуковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању