Osmo svetsko čudo

Sigirija, Šri Lanka

Sigirija se nalazi 175 kilometara severoistočno od Kolomba, glavnog grada Šri Lanke, otprilike tri i po sata vožnje kolima. Kao najatraktivniji turistički lokalitet u zemlji, ulaznica je malo skuplja u odnosu na druge, 30 dolara, ali vredi. Obećava napornu ali uzbudnjivu avanturu. Nezaboravnu!

Stena Sigirija je vulkanskog porekla, nastala od očvrsnute magme. Tokom vremena je menjala svoj oblik praveći male pećine i staze. Visoka je oko 200 metara i može se videti sa različitih delova ostrva.

U početku je služila kao manastir, još u trećem veku pre nove ere. Zatim je u petom veku sinhalski kralj Kasijapa odlučio da ovde izgradi svoju palatu kako bi se zaštitio. Ubio je svog oca, kralja Datusena i nasilno preuzeo tron od svog brata Mogalana, koji je pobegao u Indiju. Strepeći od njegovog napada, Kasijapa je preselio prestonicu iz Anuradapure u Sigiriju. Tokom 18 godina njegove vladavine (477-495), ovo je bila prestonica šrilankanskog kraljevstva i postala je pravo arhitektonsko čudo u to vreme. Čak i danas izgleda nemoguće kako su Kraljevska palata i njeni prateći objekti postavljeni na jednom ovako nepristupačnom mestu.

Uprkos specifičnoj poziciji i strategijskim prednostima, vojska je bila poražena u bici 495. godine, nakon čega je Kasijapa izvršio samoubistvo. Mogalana je postao novi kralj i preselio prestonicu ponovo u Anuradapuru.

Posle smrti kralja Kasijape, kompleks je ponovo postao budistički manastir.

U 14. veku je napušten, sve dok britanski major Džonatan Forbs, vraćajući se na konju iz Polonaruve, nije video Sigiriju prekrivenu grmljem. Arheološka istraživanja su započeta 1890, a danas je Sigirija jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija na Šri Lanki.

Tekst i slike Nataša Vuković

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju