Одевање као уметност
ОСВРТ НА БЕОГРАДСКУ НЕДЕЉУ МОДЕ

На почетку 51. Belgrade Fashion Week-a минутом ћутања и емотивним говором директора манифестације, Ненада Радујевића, који се бираним речима обратио присутнима, одата је почаст  невиним жртвама страшних злочина који су читаву нацију почетком маја „завили у црно“.

„Верујем да сви имамо исти, тужан осећај на почетку ове Недеље моде. После свега што нам се десило, нема правог тренутка и идеалног начина да се вратимо нормалном животу. Управо је култура сећања оно што нас је окупило вечерас, с обзиром да је прва ревија посвећена добитницима Награде Борис Николић за савремени модни израз, која се додељује већ 15 година, а названа је у част изузетног колеге и дизајнера који је оставио значајан траг на нашој модној сцени. Сви дизајнери који ће нам се вечерас представити, као и цела екипа Недеље моде, такође су производ овог друштва, али она позитивна, ведрија и вреднија страна и желео бих да се у будућности више прича управо о таквим људима, да истичемо и много више вреднујемо и негујемо оно добро у нашем друштву, јер верујем да је то један од начина да победимо ово зло које нам се дешава” рекао је Ненад.

Окосница сваке Недеље моде је ауторска мода, на којој ствараоци представљају нове колекције. Другог дана публици су се представили Пеђа Нерић и Викторија Џимревска својим новим колекцијама. Пеђа Нерић, колекцијом „Dunes” приказао је моделе за пролеће-лето 2023, инспирисане мароканским пустињама, динама и пешчаним бојама Магреба. Меке флуидне форме драпиране свиле, супротстављене су волуминозним формама тафта и броката са понеким оријеталним детаљима. Етаблирани дизајнер, из колекције у колекцију, не престаје да уноси иновације у класичне форме, чинећи жене које носе његове креације елегантим, смелим али увек женственим и лепим. Нових 15 модела, на којима се истиче изузетна техника драпирања, публику су очарале и доказале да класичне форме никада не излазе из моде.

Викторија Џимревска, дизајнерка пореклом из Скопља, показала је снагу жене у новој колецији „Independent ”. Наглашеност предимензионираних форми и контрастима материјала који су и природни и вештачки, допуниле су супротстављеност меких и оштрих линија кроја, сјаних и мат облика који су дочарали дихотомију снаге и нежности смеле жене, које су и инспирација за ову колекцију. Нијансе сиве, обавезна црна и бела али интензивна жута, представљају емоцију жене која корача храбро и слободно. Перјани детаљи, пренаглашене фигуре колекцији дају софистициране нијансе који су посебни, другачији и ауторски. Мекане ташне од вештачке коже контрирају предимензионираним формама, употпуњавајући колекцију и дајући додатну јачину сваком моделу.

 

Пише Никола Тодорић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању