Отац Харитон и отац Стефан мучки убијени пре 21 годину

Косовски новомученици

 

Међу стотину убијених Срба после јуна 1999. на Косову и Метохији, пред очима међународне војне и цивилне мисије, била су и два монаха, отац Харитон, из Mанастира Светих Aрханђела, код Призрена, и отац Стефан, из манастира Будисавци, код Клине.

Монах Харитон, новомученик косовски, пострадао је од албанских терориста у Призрену, 15. јуна, а његово обезглављено тело, закопано у месту Тусус, на периферији Призрена, пронађено је августа 2000. године.

Харитоново тело данас почива у црноречкој земљи, свега неколико метара од његове некадашње келије крај манастира Црна Река, код Зубиног Потока. То је и први гроб у црноречком манастиру од његовог оснивања.

Са благословом Његовог Преосвештенства тадашњег Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Артемија написана је и књига „Харитон новомученик црноречки“, у манастиру Црна Река, 2009. године.

Детаљи о страдању оца Харитона у Призрену још се не знају а један његов сабрат из манастира Свети Aрханђели каже: Почекавши га више сати не би ли се вратио, тог 15. јуна 1999. године, предвече чусмо неку „од уста до уста“ причу да је један немачки новинар снимио како га „руља чупа из возила“.

Своје последње послушање примио је 15. јуна 1999. године, нешто пре 11 сати, испред епископског двора у Призрену. Требало је отићи у град, по храну. Рекавши: „Нека је благословено“, кренуо је аутомобилом, без страха. У самом граду био је заустављен од тројице терориста и легитимисан. Одмах по легитимисању, терористи у црним униформама одвели су га његовим аутом у непознатом правцу. Ово се дешавало наочиглед немачких војника у саставу НАТО „мировњака“. Цео догађај видео је и један немачки новинар, фотографисао и истог дана обавестио епископију. Терористи су га најпре зверски мучили а затим му и главу одсекли, негде у околини Призрена. Његово намучено тело су тајно закопали у месту Тусус, код Призрена.

Tекст и фотографије Зоран Влашковић