АРХЕОЛОШКО ЧУДО У ЕГИПТУ
Откривен златни град

Ако угледни стручњак, а Захи Хавас то јесте, каже да је оно што су недавно открили највећи налаз од 1922. године, односно од времена када је нађена неопљачкана Тутанкамонова гробница, онда нема друге него то прихватити као истину. И свет је то објавио. Хавасовом тиму пошло је за руком оно што бројним светским екипама није, док су годинама и деценијама крстариле Египтом и у пустињама трагале за тајнама ове древне цивилизације. Да нађу чувени “златни град”.

– Многе стране мисије трагале су за овим градом али нису успеле да га пронађу – изјавио је Хавас. – Град је стар три хиљаде година, потиче из времена владавине Аменхотепа Трећег, а живео је и у време његових наследника, сина фараона Тутанкамона и унука Аја. Према записима које смо пронашли граду је име било “Блистави Атон”. Иначе, Атон у староегипатској религији представља сунчев диск. Аменхотеп је био девети краљ осамнаесте династије и владао је Египтом безмало четрдесет година, од 1391. до 1353.године пре нове ере.

Ископавања недалеко од Луксора, где је град пронађен, започета су прошле године. Нису истраживачи имали информације о граду, нити су ископавања започета због њега. Трагали су за храмом фараона Тутанкамона. Према неким сазнањима храм младенца-фараона требало би да се налази на том простору. Али, већ после неколико недеља било је јасно да храма нема, али да оно што се помаља из песка упућују на вредно налазиште.

Колица и колица ситног песка одвожена су седмицама, па и месецима док на светлост дана нису изашли делови опеке. Испоставиће се убрзо да је реч о добро очуваним остацима великог града. Како је јавности саопштио Хавас, откривена су три већа дела. Он претпоставља да су то засебне целине и да је реч о административним, стамбеним и производним блоковима. Откопане су и неке од градских улица, а неки од објеката сачувани су до висине од три метра.

– У то доба град је био највећа административна и индустријска насеобина на западној обали Нила – каже Хавас.

У одајама је пронађено безброј глинених посуда које су се користиле у свакодневном животу. Осим посуђа нађен је и накит, прстење и амајлије, оруђе за ткање и предење вуне, а на циглама у неколико зидова био је печат краља Аменхотепа Трећег. Тај жиг, поред осталих анализа био је путоказ за датовање. На основу свега стручњаци су сигурни да је овај град подигао Аменхотеп. На неколико места у граду археолози су нашли и скелете или делове покојника што их је донекле изненадило, јер их на таквим локацијама нису очекивали.

Да је заиста реч о вредном и посебном налазишту потврдила је и Бетси Брајан, професорка египтологије Универзитета Џонс Хопкинс у Балтимору у Америци. И она мисли да је ово најважније откриће после откопавања Тутанкамонове гробнице, те да је сигурна да ће овај локалитет научницима, а потом и јавности да пружи ретко добар увид у живот старих Египћана и то из времена када је царство било на врхунцу моћи, односно када ја било најбогатије.

Остаци града нађени су између храма фараона Рамзеса Трећег и статуа познатих као Мемнонови колоси. Царство које је Аменхотеп учинио најсветлијим, како кажу стручњаци, простирало се од реке Еуфрат до Сирије и Судана. Овај владар је био познат као градитељ великих здања и споменика. У његово време изграђени су главни делови храмова у Луксору и Карнаку.

Посетиоцима Египта посебно су занимљиви чувени Мемнонови колоси. Туристички посленици Египта уврстили су их у обавезну дестинацију. Реч је о двема огромним монолитним фигурама на престолу које, како стручњаци кажу, представљају Аменхотепа и његову супругу. Данас су те две фигуре код Луксора у литератури познате као Мемнонови колоси. Оне, опет тврде стручњаци, представљају владарски брачни пар како стражари испред улаза у изгубљени посмртни храм Аменхотепа Трећег.

 

Пише О. Радуловић