КАКО ЗАШТИТИ РЕКУ ЛИМ
Отпад задржавају плутајуће бране

Биле су то језиве слике над којима се згражавао регион. У зауставној зони, тамо где је вештачком браном преграђен Лим, плутало је ама баш све што постоји. Толико је испод површине било отпада, да ни метални предмети попут фрижидера, шпорета, делови аутомобила, нису могли да потону. Супротно свим законима, и метал је плутао. Била је то еколошка катастрофа озбиљних размера. Небрига и неодговорност узели су данак. Иако је највећи део отпада очишћен, нов опет стиже, а опоравак ће потрајати, кажу еколози.

Улива наду оно што се догодило пре неколико дана. Тада је Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине, са председницима општина Прибој, Пројепоље и Нова Варош потписала уговоре у вредности од седамдесет милиона динара. Тим средствима ће, заправо, да буду суфинансирани пројекти заштите реке Лим. А у плану је да се на погодним местима поставе плутајуће бране и преграде које ће да заустављају, односно прикупљају амбалажни и други отпад који река носи ка језеру.

Министарка Вујовић је појаснила после састанка да ће за финансирање три пројекта министарство да издвоји осамдесет одсто средстава, док ће преосталих двадесет да обезбеде општине из свог буџета.

– Почетком године имали смо еколошку катастрофу на Потпећком језеру, из којег је уклоњено више од десет хиљада кубика пливајућег отпада –  каже министарка Вујовић. – Да бисмо заштитили Лимско–Дрински речни ток и спречили да нам се такве ситуације понављају, покренули смо низ активности, пре свега сарадњу са надлежним министарствима из Црне Горе и Босне и Херцеговине, јер отпад долази и из суседних држава, а расписали смо и конкурс за постављање плутајућих брана на Лиму .

Да се овом послу озбиљно приступило говори и податак да је формирано заједничко тело четири надлежна министарства и радна група, која ће мапирати све дивље депоније у сливу реке како би се кренуло са њиховим уклањањем. Сем тога, ускоро ће да буде потписан Меморандум о сарадњи са Црном Гором. Тим уговором ће се дефинисати заједничке активности у области заштите животне средине, а у оквиру тога и решавање актуелног проблема, заштите реке Лим од плутајућег отпада.

– Плутајуће бране су један од начина да очувамо реку и допринесемо у одређеној мери решавању проблема, а дугорочно решење је свакако уклањање свих дивљих депонија у сливу реке и њених притока, на чијем мапирању Србија већ ради, што очекујемо и од суседних држава – каже још министарка Вујовић. – Реке, као међународни еколошки коридори, представљају мостове који нас повезују и подсећају да заштита животне средине не познаје границе и да наше природне ресурсе смемо искључиво одрживо да користимо. Здраве реке, здрава животна средина је оно од чега зависи и квалитет живота и будућност наших грађана, а наш задатак је да их очувамо за будуће генерације.

Пре овог састанка са председницима три општине, министарка Вујовић се састала са колегом Ратком Митровићем из Црне Горе. Тада су и договорили потписивање најављеног Меморандума. На том састанку било је речи о заједничким активностима, али и појачаним инспекцијским контролама као и изградњи рециклажних центара и постројења за прераду отпадних вода.

Подсећања ради, велика акција чишћења Потпећког језера обављена је у јануару ове године када су два велика багера са специјалним кашикама данима из хладног Лима код уставе вадили све што је вода донела. Били су у ту акцију укључени и чамци и камиони огромне запремине који су отпад одвозили на депоније.

Нема ко се није згрозио над сценама кад багери ваде отпад из језера, нема ко није осудио немар, а нема никога коме није јасно како је настала та плутајућа депоније. Увек и иза свега стоји човек.

 

Пише О. Радуловић