Све је почело пре 130 година
Отворена летња сезона на Златибору

Сви ми, љубитељи природе и планинских лепота, можемо да се љутимо, критикујемо, или негодујемо што овај највећи туристички центар Србије мења своју физиономију изградњом високих, често рогобатних и са амбијентом неусклађених зграда. Ипак, једно је сигурно – челници општине Чајетина имају јасну визију шта желе да направе, а та се формула показала као – пун погодак за развој читавог краја

 

Текст Сања Лазаревић

Фотографије Андреј Нихил и С. Л.

 

Не само да имају визију, већ истрајно и ефикасно раде на њеној реализацији и – врло су успешни у томе, на добробит људи који ту живе, али и свих бројних гостију који овде радо долазе, и то у све већем броју.  Потписницу овог текста, која већ деценијама посећује нашу планинску лепотицу, прилично су револтирали грађевински радови, сва пратећа бука и прашина, током изградње новог објекта у самом центру Златибора. Сада је, међутим, на том месту један предиван, луксузан и у околину сасвим уклопљен хотел са пет звездица – „Златибор“.

Иако отворен тек пре нешто више од годину и по дана, већ бележи велику посећеност, а боравећи недавно у њему, током манифестације „У сусрет Видовдану“ када је и званично отворена летња сезона на Златибору, уверили смо се и зашто је то тако. Изграђен по мери човека, али са комплетном савременом „опремом“ која боравак и одмор чини угодним, овај хотел, какав је заиста недостајао једном овако великом туристичком месту, обезбеђује својим гостима пуни комфор, различите рекреативне садржаје и хедонистичке сеансе. Овај јединствени ризорт у западној Србији поседује и највећи спа центар са чак четири базена који се простире на више од четири хиљаде метара квадратних. Вода у базенима је обогаћена магнезијумом, калијујмом, калцијумом и осталим минералима, а према личном укусу можете бирати да ли ћете се купати у прохладној, топлој или баш топлој води. Неколико сауна, слана соба, лапидаријум, просторије за масажу, али и сам ентеријер овог спа центра, заиста делује релаксирајуће и опуштајуће.

А када вам у неком тренутку досади излежавање и купање, или ђакузи, можете се забавити у куглани, билијар сали, док је за децу обезбеђена пространа играоница за „забаву без граница“.

О неодољивој понуди домаћих и страних специјалитета, златиборских деликатеса, уз обиље кајмака, пршуте, свежег воћа и поврћа, млечних и свих других  напитака – сувишно је и говорити. Али, оно што свакако треба истаћи, јесте изузетна организованост и беспрекорна професионалност свих запослених – од менаџера, преко рецепционара, конобара, кувара, собарица, до особља у спа центру.  Гостољубивост, спремност да се сваком госту изађе у сусрет, топлина и радост којом зраче сви које смо сусретали у овом хотелу, оставља утисак да су изузетно задовољни послом који раде и могућношћу да лепо живе не одлазећи из свог завичаја.

И то нас опет враћа на причу с почетка текста. Златиборска села су, како смо чули од водича, пуна деце, већина има и вртиће, јер млади људи овде остају, имају могућност да раде, да лепо живе, да напредују. Не само у угоститељству или туризму, већ и као произвођачи хране, домаћих рукотворина и свега онога што туристи радо купују и конзумирају.

Званичном отварању сезоне, које је уприличено у хотелу „Златибори“  присуствовао је велики број новинара, пословних партнера, као и домаћих званичника: председник оштине Чајетина Милан Стаматовић, председник ТОС-а Златибор Владимир Живановић, као и директорка Голд гондоле Бојана Божанић и руководилац ски центра Торник Бранко Благојевић. „Изградња нових спортских терена, голф терена, проширивање садржаја Голд гондоле, од бранча у ваздуху, па до организовања различитих кампова за децу и младе, само су неки од новитета који допринесе имиџу новог Златибора – златног града“, рекао је том приликом Стаматовић и додао: „То само потврђује престижно признање које смо 2018. добили на Оксфорду за иновације у туризму“.

Ове сезоне обележава се и јубилеј – 130 година од почетка развоја туризма на Златибору. А како је све почело, чули смо од Невене Чепић, врсног туристичког водича.

„Данашњи центар је био пуст, ту је постојао само један извор Кулашевац, а 1893. на Преображење долази у посету краљ Александар Обреновић. Воде га на Златибор. Тамо је још 1753. изграђен први летњиковац, који је подигао један турски ага, а касније, по ослобођењу и наши имућнији људи ту подижу кућице за боравак на чистом планинском ваздуху. Када је краљ дошао на Кулашевац приређена је велика свечаност, три музике су, кажу, биле ангажоване, а сам краљ је чак повео и коло. Њему у част, а и из захвалности, мештани мењају име извора у Краљеве воде. Краљ је, са своје стране подигао на том месту и чесму, која и данас стоји, с друге стране језера, 130 година је стара. Тај датум, 19. август, Преображење, сматра се симболично почетком развоја туризма овога краја и планира се велика прослава ове године баш на тај дан у част јубилеја. Нешто касније, 1903. на власт долазе Карађорђевићи, а већ 1905. године краљ Петар Први помаже изградњу првог хотела, изнад чесме на Златибору, на падини која води ка Чиготи. Хотел је почео с радом 1907. а његови остаци и данас постоје испод савременог Конгресног центра. Истовремено се около граде кафане, пансиони. Тада познате дестинације су биле и шест километара удаљено Око, као и Рибница. Затим долазе Први па Други светски рат који прекидају туристички развој, када су постојећи хотели и пансиони били коришћени у друге сврхе. После рата Краљеве воде постају Партизанске воде, а тек 1992. овај туристички центар је званично назван Златибор, да не буде ни по династији ни по комунистима“.

Када би један од ова два краља, који су делимично заслужни за почетак туризма на Златибору, могли којим чудом данас да дођу и виде ово место, вероватно га не би препознали. Тамо где су били пашњаци, извори, шумарци… данас су никле вишеспратнице, виле, тржни центри. Ипак, то је све некако груписано у центру места, уз десетак насеља који су на узвишењима или с друге стране магистрале, али планина је толико пространа и лепа да за љубитеље шетњи и других спортова у природи има још онолико неистражених, сачуваних и зелених терена.