УЛАГАЊА У ЗАШТИЋЕНО ПОДРУЧЈЕ
Овчар Бањa добила Природњачки центар

Недавно је Влада Републике Србије усвојила нову Уредбу којом се површина заштићеног подручја Предела изузетних одлика (ПИО) „Овчарско-кабларска клисура” повећава са 2.250 на безмало пет хиљада хектара. Ову вест са одобравањем примили су не само житељи овог подручја већ и свако ко је бар једном посетио тај део наше земље. Јер, у клисури где су две планине укљештиле Мораву позитивне енергије је на претек. Лепоти нигде краја. Па када се томе дода још и историја, а ово подручје називају и Мала Света гора, онда је јасно да су надлежни донели добру одлуку.

– Овчар Бања ускоро ће добити Природњачки центар, у оквиру којег ће се налазити део за научно-истраживачке делатности, као и изложбени простор намењен посетиоцима заштићеног подручја –  рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, приликом посете Овчарско-кабларској клисури, већ сутрадан пошто је Влада усвојила Уредбу – Ово је важна вест и потврда да пројекте које смо обећали крајем прошле године спроводимо у дело.

Министарка Вујовић је у посету Клисури дошла са председницом Владе Аном Брнабић, министарком туризма, трговине и телекомуникација Татјаном Матић и градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем.

– Министарство заштите животне средине у овој години је издвојило више од 253 милиона динара за суфинансирање заштићених подручја, од чега је 22,16 милиона опредељено за ПИО „Овчарско- кабларска клисура“ – рекла је још министарка Вујовић. – Из тих средстава, 20 милиона динара ће бити уложено у Природњачки центар који ће бити завршен до краја године, а преосталих 2,16 милиона намењено је за текуће трошкове одржавања заштићеног подручја.

Затим је додала да ће ускоро да почну радови на реконструкцији објекта старе школе у Овчар Бањи, која ће бити адаптирана у Едукативни центар.

Образлажући ову одлуку министарка Вујовић је рекла и да су улога и значај Природњачког центра огромни, јер ће се користити за образовне и едукативне активности у циљу подизања свести о значају заштите животне средине, посебно младих и деце школског узраста који ће имати прилику да га посећују. Природњачки центар ће, додала је, допринети да Овчар Бања постане још привлачнија посетиоцима и љубитељима природе.

Током посете Овчарско-кабларској клисури министарка Вујовић присуствовала је обиласку радова на језеру Међувршје, као и радова на приступној саобраћајници до Каблара и изградњи амфитеатра у Овчар Бањи.

 

Текст О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању