КОМПЛЕКС „СТРАТИШТЕ” КОД ПАНЧЕВА
Овде је стрељана породица Геце Кона

Да ли нам и на оваквим местима требају видео-камере и полицијски надзор? Требају, очигледно. Јер, ми крадемо све. И са крста, односно из цркве, и каблове за струју па нам мостови остану у мраку, а крадемо и читаве споменике. Зато се највећи број верника не осећа пријатно док се моли пред целивајућом иконом свестан да га, осим нацртаног ока изнад олтара, гледа још једно електронско око. Таквих неколико „очију на струју” добио је и Спомен-комплекс „Стратиште” код Панчева. Били су надлежни приморани на то, јер су годинама уназад сакупљачи секундарних сировина однели све што је за њих било вредно. И три тоне тешке одливке. Што би рекао онај из вица: „Шта зна дете шта је триста кила”.

А на том месту, где би требало да се ћути, а не краде, Немци су током Другог светског рата стрељали Србе, Јевреје и Роме. Процена је, јер никакве евиденције није било, да је на том простору усмрћено најмање дванаест хиљада људи.

– Ма ко зна колико је ту људи побијено и где су тачно сахрањени–каже Стеван док седимо на обали Тамиша где он нешто послује око бродице. –Када су обављани радови за уређење споменика 2018. године, ми смо копали, подаље од споменика за постављање нове трафостанице. Кости на све стране. Сакупили смо их, сложили, па тамо код комплекса поново закопали.

Сунчан, али хладан мартовски дан. Дува, пробија до кости. Пала температура, вратила се зима. У Спомен-парку нема никога. Сада, односно од пре две године, ово место изгледа пристојно. А опис како је изгледало до тада изгледа овако: „Поломљена је и однета половина споменика „Бразда”. Покрадена је комплетна електрична инсталација, почупани каблови, па је комплекс завршио у мрклом мраку, а штета процењена на више милиона динара”.

После се неко сетио да су ти људи заслужили да имају честит споменик, па је спомен-парк уређен. И ово је вест из 2019: „Након деценија девастације, скрнављења и крађе бронзаних делова, споменик „Бразде“ коначно је обновљен. Украдена бронза је поново изливена и постављена на споменик, урађен је и постамент, постављено додатно осветљење и видео- надзор.Уз три постојеће камере постављено је још осам камера које унакрсно снимају споменик и цео плато око њега, постављено је и ново осветљење тако да је и ноћу све видно, а и полиција ће додатно обилазити споменик тако да се надамо да неће бити додатног оштећења. Постављена је и плоча на постамент на који се стављају венци и које је обележје свих оних који су страдали на овом месту, а то су Срби, Јевреји и Роми. Ту је Давидова звезда, крст и точак, као и звезда петокрака. Постављена су и два дела бразде са задње стране споменика који је био оштећен“.

Текст и фотографије О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању