PLIVANJE ZA ČASNI KRST
Pandemija nije prekinula običaj

Domaćini kažu, a njima se veruje, da je sve bilo regularno i da niko nije „smanjio gas” kako bi ona pobedila, odnosno prva doplivala do Časnog krsta. Njeno ime je Sara Trajković, ima samo sedam godina, i od jedanaest učesnika krst iz Manastira Svetog arhangela Gavrila našao se u njenim rukama. Sve se događalo na bazenu u selu Pirkovcu, kod Svrljiga.

Gde god se plivalo, poštovane su mere zbog korone. Bilo je daleko manje učesnika nego prošle godine, a i manje publike. U mnogim mestima se odustalo od običaja, a bilo je i onih koji su sredstva namenjena takmičenju usmerili u humanitarne svrhe.

U Beogradu se tradicionalno plivalo na Adi Ciganliji (samo dvanaest učesnika) i u Zemunu podno Gardoša gde su u ledenu vodu ušle tri devojke i tri muškarca.  I u Zemunu je, kao i selu kod Svrljiga, prva do krsta doplivala dama. Devetnaestogodišnja Anja Vukajlović, iz Pančeva, student je Kriminalističko-policijskog univerziteta, a odlikovana je prigodnom statuom Bogojavljenskog plivača, viteškim plaštom i medaljom SVEBOR Saveza Beograd sa titulom Nosilac Bogojavljenskog krsta 2021. Posle plivanja je izjavila da je presrećna što je prva doplivala, da je imala malu tremu, ali da je ni trema ni hladni Dunav nisu sprečili da stigne do cilja.

– Plivanje smo organizovali skromno, ali dostojanstveno, onako kako ovaj crkveno-narodni praznik nalaže. Čestitam hrabrim devojkama i momcima. Posebno smo ponosni na to što u Zemunu devojke plivaju na Bogojavljanje i pobeđuju – rekao je predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević.

Plivalo se širom Vojvodine, u centralnoj Srbiji, na Kosmetu, gde je najviše učesnika i posmatrača bilo na jezeru Gazivode. Na jugu Srbije plivanje je organizovano u pet gradova, dok su ostali odustali. U Prokuplju su organizatori, primera radi, umesto plivanja namenjena sredstva odvojili i prvorođenoj bebi na ovaj dan poklonili zlatnik.

I u okruženju je organizovano plivanje. Mladi Trebinjac Veljko Jovanović prvi je u hladnoj Trebišnjici doplivao do krsta, a plivalo se još u nekoliko gradova u Republici Srpskoj. I u Crnoj Gori je organizovano takmičenje, kao i u Makedoniji, ali i širom sveta. Kanada, Australija, Amerika…Tradicionalno, i ove godine se plivalo na Floridi. Nakon liturgije i osvećenja vode u Crkvi Svetog Simeona Mirotočivog u Majamiju, plivanje za Časni krst održano je na plaži u obližnjem Helendej biču.

O. R.