Париз преко УНЕСКО-а штити своје бистрое

„Париски бистрои су били места надахнућа у којима су се сретали сликари и књижевници, радници и директори, где се разговарало о политици, религији, обичном животу, где се веселило, јело и пило. Међутим, институција париског бистроа данас је угрожена и у нестајању“, каже Ален Фонтен, из Удружења грађана које тражи уписивање париског бистроа у нематеријалну баштину под заштитом УНЕСК-а, о чему ће француска Влада одлучивати крајем године. Пре три деценије, бистро је представљао половину париских ресторана и кафана, а данас само 14 одсто

Париски бистро брише друштвене и етничке разлике, брише сваку селекцију клијената и никога не искључује. У париском бистроу свако може са сваким да прича, независно од свог друштвеног или професионалног статуса. Париски бистро нуди традиционалну и породичну храну, као и разна пића по ценама приступачним сваком џепу и, при томе, отворен је од раног јутра до вечери. Зато је париски бистро, већ сто педесет година, место посебног начина живота који спада у историју нашег главног града. Због тога смо и формирали Удружење грађана чији је циљ уписивање париског бистроа у нематеријалну баштину под заштитом УНЕСКО-а – каже Ален Фонтен, кувар и власник париског бистроа „Le Mesturet“, недалеко од париске Берзе.

Удружење је своју документацију предало Министарству културе које ће последње недеље децембра одлучити да ли париски бистро може да постане нематеријална баштина Француске. У случају да се предлог прихвати, следећа етапа ће бити припремање досијеа за УНЕСКО. Удружење има бројне подршке, пре свега од Ан Идалго, градоначелнице Париза, бројних посланика, а од недавно и председника Макрона.

Наставак прочитајте у броју 3123.