Мир и само мир
ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У ПЕЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ

Патријарх српски Порфирије устоличен је, на празник Покрова Пресвете Богородице, у петак 14. октобра, у трон архиепископа пећких и патријарха српских у Пећкој патријаршији, на Косову и Метохији. Чин хиротонисања одржан је, уз саслужење више архијереја Српске православне цркве (СПЦ) и пред више од две хиљаде придошлих верника из свих српских земаља а највише са Космета.

Мир је део Божјег промисла за човечанство и целокупни створени свет, мир који је дар Божји, сигуран је и једини непоколебљив, поручио је патријарх у беседи после устоличења.

Патријарх Порфирије рекао је у беседи да је мноштво разлога због којих смо овде дошли, али да је један једини најважнији, а тај главни разлог  је Пресвета мати Божја и света литургија, која је и икона и присуство царства Божјега.

Изнова, схватамо, разумемо и подсећамо се да смо народ Божји, да Богу припадамо и да његов благослов спасења имамо, да смо у заједници са свима светима, да имамо дом очев, Цркву нашу, али и да истовремено припадамо и својим породицама и свом народу, и друштву у којем живимо, али и заједници свих народа света, поручио је 46  српски  патријарх.

Позвао је на молитву за све људе, нашу браћу и сестре, за све наше сународнике, али и за све оне са којима живимо овде на овим просторима, укључујући и пре свих браћу Албанце.

Да градимо заједно мир као што су градиле српске породице заједно са албанским породицама, рекао је патријарх и напоменуо да су Албанци, без обзира што су били муслимани, или баш због тога што су били муслимани и искрено верујући људи – знали за моћ молитве.

Знали су каже да се у православним светињама моли и за њих и за њихову децу, и да Бог као апсолутна љубав, као љубав по својој суштини, не гледа на то ко је ко, да су сви Божја деца.

Програм Српске православне цркве истакао је јесте мир, и то прво са онима који су нам најближи. Програм наше Цркве и програм и овога патријарха јесте мир и само мир, и то прво помирење, праштање и мир са онима који су нам најближи, са оним који нам је први сусед, мир као једина могућност опстанка и наше и њихове деце.

Са овог светог места, како је истакао, поручујемо и Србима и Албанцима и свима који живе на овим просторима – препознајемо Бога и чувајмо једни друге, јер жеља за миром сагласна је са основним начелима наше вере.

Због тог мира и служимо свету литургију, јер то је оно што Господ од нас очекује, али и његова Мати коју данас прослављамо, поручио је патријарх.

Истакао је да то од нас очекују и наши преци и претходници и додао да је пећки трон најближи престо Богу који је наш народ саградио. Казао је  да пећки трон најбоље чувају монахиње у том манастиру, али и други монаси у јужној покрајини и нагласио да српски православни народ који живи на КиМ јесте тај који уздиже пећки трон највише што се може узнети..

Патријарх Порфирије устоличен је у Пећкој патријаршији, а у древни свети трон архиепископа пећких и патријараха српских увели су га најстарији архијереји, митрополит дабробосански Хризостом и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Митрополити су уручили патријарху симболе патријарха – панагију, односно икону коју епископ носи на прсима, а на којој је представљена Богородица са малим Христом на рукама, док је на другој страни Исус Христ или Света Тројица у виду три анђела, затим жезло – штап, и свечану одежду – зелену мантију.

 

 

Текст у фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању