Против прехладе, грипа, ковида
ПЧЕЛИЊИ ПРОИЗВОДИ

О респитраторним инфекцијама које су карактеристичне за ово доба године попут прехладе, грипа и ковида који нас поново брине, као и о њиховој превенцији разговарали смо са искусним пулмологом, алергологом и апитерапеутом др. sc.med. Зорицом Плавшић из Првог међународног удружења здравствених радника апитерапеута – АпиМед Србија. Докторку смо одмах на почетку питали како да препознамо и разликујемо респираторне проблеме који се јављају у зимском периоду:

– Ово је период године када је време променљиво, спољашња температура осцилира. Неретко се и не обучемо адеквато па се или презнојимо или смрзнемо, а на јавним местима, у јавном саобраћају, ваздух није проветрен и све су то веома погодни услови да се такозване капљичне инфекције лако пренесу. Узрочници ових инфекција су или бактерије или вируси и када се неко ко је инфициран накашље или кине у нашој близини, а не прекрије нос и уста папирнатом марамицом или маском, у капљицама које излете из његовог носа или уста налази се мноштво бактерија или вируса, најчешћих изазивача респираторних инфекција. Ако из неког разлога наш организам не може да савлада те узрочнике, долази до појаве симптома карактеристичних за респираторне инфекције. То су малаксалост, осећај слабости, ломности, јавља се бол у грлу, кијање, кашљање, повишена температура.

 Које препарате и лекове препоручујете у оваквим ситуацијама?

– Међу најделотоврније природне лекове спадају пчелињи производи. Када се спомену пчелињи производи начешће се помисли на мед. Међутим, пчела или од нектара или од полена који сакупи, направи још неколико производа. Пчелињи восак и пчелињи отров ствара у својим жлездама, а прополис, пергу (пчелињи хлеб), матичну млеч, пчелињи полен ствара у кошници од унетог материјала. Поред ових производа, већ неколико година све више се истражује ефекат инхалирања ваздуха из активне кошнице у циљу превенције или лечења.

 Како та инхалација делује на организам?

– Парење над топлом водом са додатком екстракта лековитог биља, чаја и 10 капи прополиса има значајан утицај на одбрану домаћина, физиолошки имунитет, вирусно оптерећење, вируленцију патогених узрочника и активира адаптивне терморегулаторне механизме који могу да подигну или смање телесну температуру да би обновили хомеостазу, стабилност функционисања организма. Удисање топлог ваздуха директно инхибира или онемогућава активност узрочника у дисајним путевима и олакшава њихово чишћење активирањем трепљица, природних чистача. Постоје апарати у које се ставља сирови прополис. Загревањем, из апарата се ослобађају активне испарљиве супстанце из прополиса које ће дезинфиковати ваздух у просторији у којој особа борави.

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању