Тесно за све госте
ПЕЧЕНИЈАДА У СТОПАЊИ

У Стопањи је првог, другог и трећег септембра одржана Печењијада, шеста по реду у организацији Туристичке организације Трстеник и Месне заједнице Стопања, под покровитељством општине Трстеник. Oвогодишњи слоган је гласио: Печење спаја људе.

Свечано отварање обавио је председник Скупштине општине Трстеник и председник Организационог одбора Печењијаде Герасим Атанасковић, који је поздравио многобројне посетиоце и истакао значај манифестације за привредни и туристички развој ове поморавске општине и најавио нове програмске активности за развој ове средине.

– За време ове традиционалне манифестације више хиљада посетилаца похитало је у српску престоницу печења. У десетак месних печењара окретали су се на ражњу прасићи и јагњићи а у кафанама се тражило место више. Чаробан мирис врућег печења разливао се по овом великом поморавском селу и привлачио госте, а кафане су радиле нон–стоп и биле су препуне. Многобројни посетиоци имали су прилике и да дегустирају специјалитете од шљиве, грожђа и другог воћа, али и да разгледају и снабдеју се бројним производима из области прехране и домаће радиности, каже Владимир Јевтић, директор Туристичке организације Трстеник.

Угоститељ Радиша Гашићи з кафане “Стопања” каже да је било десетак хиљада гостију дневно, значи 30.000 укупно их је продефиловало током Печењијаде.

– Та бројка доказује да је ова манифестација оправдана и потребна. Било је организованих посета из целе Србије и Републике Српске и дргих држава Балкана, Нужно је било обезбедити резервацију због великог броја гостију, а имали смо проблем са смештајем, јер нам то недостаје у Стопањи, каже Радиша.

Манифестацију је пратио и богат културно забавни програм. Првога дана наступила су културно уметничка друштва из Трстеника, Крушевца, Врњачке Бање и Варварина. Другога дана концерт је одржала велика звезда народне музике Нада Топчагић са оркестром Дејана и Александра Илића, а представили су се и локални певачи.и трубачки оркестар Дејана Илића. Манифестацију је затворио бенд Трик ФX.

Ж. Миленковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању