TRI DECENIJE OD ZALIVSKOG RATA
Peščana oluja

Posle neposrednog povoda, spora oko prihoda od nafte, a višedecenijskog neprihvatanja Kuvajta kao nezavisne države, četiri divizije iračke Republikanske garde su 2. avgusta 1990. izvršile invaziju na malog i prebogatog suseda u Zalivu. Do 8. avgusta je kuvajtska Vlada zamenjena iračkim guvernerom, a Država Kuvajt proglašena 19. pokrajinom Iraka.

Međunarodna zajednica je bila ogorčena invazijom. Pošto diplomatska posredovanja nisu uspela, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je režimu iračkog šefa države Sadamu Huseinu dao rok do 15. januara 1991. da se povuče iz Kuvajta. Sadam nije hajao za rok pa su koalicione snage, predvođene SAD, počele 17. januara operaciju „Pustinjska oluja“, napad na iračke snage.

Posle pet sedmica nemilosrdnog bombardovanja položaja okupatora u Kuvajtu, a još više unutar Iraka, pogotovo u glavnom gradu Bagdadu, snage moćnika Sadama nisu bile u stanju da se odupru koalicionim napadima. Kopneni rat je trajao samo četiri dana i irački tenkovi su napustili Kuvajt 26. februara. Kada je operacija preneta unutar razorenog Iraka, Sadamove trupe su kapitulirale 27. februara.

Neki analitičari tvrde da se od tada Kuvajt nikada nije u potpunosti vratio na njegovo predratno bogatstvo. Ipak, u emiratu preovlađuje mišljenje da Kuvajt poseduje domaću harmoniju i stabilnu međunarodnu poziciju.  Invazija je učvrstila osećanja patriotizma i odanosti vladajućoj porodici, navode komentatori.

Trideset godina kasnije, sećanje na razorni rat i dalje muči mnoge u Kuvajtu i Iraku. Hiljade ljudi je poginulo tokom sedmomesečnog sukoba. I dalje se mnogi vode kao nestali, a dosta Kuvajćana prepričava hapšenja i mučenja tokom okupacije.

Tih činjenica sam se prisećao sa dozom pijeteta dok smo se  u aprilu 2018. vozili iz prestonice Kuvajt Grada ka mestu Al-Kurain, da posetimo Muzej mučenika, poginulih u borbama tokom iračke okupacije. Al-Kurain je 20 kilometara jugoistočno od Kuvajt Grada. U guvernatu je Mubarak Al-Kabir, jednom od šest u zemlji koji se prostire na više od 17.800 km2. Al-Kurain i Mubarak al-Kabir su uglavnom nizovi stambenih četvrti neprestano dograđivanih usred pustinje, a u blizini obala Zaliva. Ime mesta Al-Kurain je isto kao nekadašnje same države Kuvajt i znači uzdignuta zemlja ili brdo.

 

Piše Borislav KORKODELOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju