Сабор воденичара и помељара
ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ

На Бистричкој реци хиљаде гостију, пристиглих из целе Србије разгледали су старе воденице и уживали у хомољским гастро специјалитетима и чувеном бистричком сиру. Традиционална манифестација. 14. по реду, започета је обиласком „Ивкове воденице“, послужењем специјалитетима од бистричког брашна и Воденичарским колом у извођењу трубачког оркестра. Добродошлицу многобројним гостима пожелела је председница Удружења воденичара и помељара Горица Маринковић.

– Некада смо, у давна времена, имали овде 16 воденица, а данас, захваљујући вредним воденичарима, у селу их има девет, од којих је осам у функцији. У минулим вековима само најбогатији људи су могли да приуште себи воденицу, да направе своје млинове у којима су млели житарице себи и другима. Временом ту су долазили и људи са других страна, који би и заноћили у воденици, како би самлели своје жито. Онда би домаћица направила качамак, питу или кифлице, послужила помељаре, тако да наша традиција није само воденичарство, већ и гостопримство воденичара према помељарима, које на овој манифестацији показујемо, истакла је домаћица ове необичне светковине.

Према речима Горице Маринковић, „Ивкова воденица“ има укупно девет сувласника, већински власник је Милорад Стевић који је користи 15 дана у месецу, док је она, као сувласник, користи два дана.

– У воденици сама радим, мељем брашно, као и сви остали. Сви посетиоци овог сабора су одушевљени програмским садржајем, а наш значај је препознала и Европа Ностра, која подржава и помаже традиционалне вредности у култури. Ми смо трећи у Србији који смо подржани њиховом донацијом и то после синагоге у Суботици и Калемегдана.

Сабор је отворио заменик председника општине Петровац на Млави Борис Гвоздић:

– Ово је једна од најлепших и најпосећенијих манифестација у нашој општини, која првенствено има за циљ промоцију културно- историјског наслеђа и саме Бистрице као јединственог туристичког локалитета, који је препознала и Европска унија кроз програм Европа Ностра.

Директорка Туристичке организације општине Сузана Милошевић је нагласила да је ово специфична и јединствена манифестација како у општини Петровац, тако и у Србији.

 

Текст и фотографије Живомир Миленковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању