ЗЛАТИБОРУ У ПОХОДЕ
Питомина која опија

Карактеристичан златиборски пејсаж, његова таласаста висораван, пространи пропланци испресецани бистрим планинским потоцима морају се допасти сваком ко се одлучи да истражи лепоту овог краја. Захваљујући клими и ваздушним струјањима, великом броју сунчаних дана у години, прелепим скијашким теренима, Златибор се развио у чувени туристички центар са најдужом традицијом у Србији.

Најбољи начин за откривање свих овдашњих лепота је пешачење где год се то може. За младе и старе, рекреативце и оне у бољој кондицији, стаза за шетњу је безброј. Где год да се крене, постоји неки сјајан видиковац са кога пуца поглед на пошумљене падине мањих брда и брежуљака, или на пространство голети, ливада и пашњака. Посебну драж представљају планински врхови Торник (1496 м), Чигота, Бријач на Муртеници (1480 м), Виогор и други, сваки са својим специфичностима.

Са врхова Златибора по ведром дану као на длану се виде Дурмитор, Мокра Гора, Тара, Овчар, Каблар, па чак и Авала. До неких видиковаца стиже се лаганом шетњом, за неке се морате више потрудити. Златиборска брда, висоравни, села, идеална су дестинација за авантуристе и све који траже одмор далеко од града. На простору од 1000 метара квадратних свако ћете наћи себи неки рај и место за уживање. Ова брда, ваздух, звездано небо, учиниће да сав умор прође за секунд и пожелећете да дођете поново.

Торник који је најближи туристичком центру ове планине је најпосећенији. Одавде је сјајан поглед на цео златиборски плато. До видиковца је могуће доћи лаганим ходом уређеном планинском стазом, жичаром која ради током летње и зимске сезоне из подножја или у новије време гондолом од Краљевих вода преко Рибничког језера. Торник је и уређен ски центар где постоје четири лепе стазе, па је идеалан за љубитеље скијања.

Врх Чигота, трећи по висини врх Златибора (1422 м) крије предиван видиковац са кога ћете направити савршене фотографије, а љубитељи параглајдинга уживати у свом омиљеном спорту. У селу Драглица подно Чиготе оставиће вас без даха прелепо смарагдно Тавничко језеро. У његовој лепоти уживали су до пре неког времена само привилеговани, а онда се прича о његовој изузетности проширила и сада сваке године долази све више посетилаца. Због стрмих, готово вертикалних падина, до воде се може доћи само на неколико места, а вода у језеру је увек бистра, рај за купаче и риболовце.

На западној страни Златибора, у подножју Семегњевске горе, на једном од врхова налази се село Семегњево, типично живописно предивно златиборско село. Врх Велики виогор (1281м)  доминира простором, а испод њега извире река Драганчица која својим током, пре него се улије у Бели Рзав,  ствара фантастичну клисуру са водопадима висине од четири до 15 метара. Семегњевска гора је погодна за вожњу бициклом шумским стазама, за пецање, планинарење или једноставну шетњу по брдима.

Пише Весна Миладиновић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању