ЦРНА ГОРА ОД БУДВЕ ДО БОЈАНЕ
Плаже чекају туристе

Већ на календарском почетку лета многи наши сународници одлучили су да свој дуго очекивани одмор проведу на најближем Јадранском мору, а највише их je похитало ка Црногорском приморју. Веће гужве на путевима није било, изузев два краћа задржавања ради санације пута која су регулисана семафорима, а ни на граници није било застоја, јер за улазак нису потребне никакве потврде и тестови.

Након пређених 500 километара од Београда са краћим паузама и уз поштовање прописане брзине, за око девет сати вожње и проласка кроз тунел „Созина“, стиже се до Сутомора, после Будве, и даље омиљеног места за многе туристе. Посебно је популарно међу младима због ноћног провода које нуде кафеи са музиком за свачији укус, од тамбураша до техно ритма.

Нови изглед шеталишта дуж Обале Новаковића, чији су се радови управо приводили крају, Сутомору је дало модернији и сведенији изглед, па уместо разнобојних настрешница сада доминирају бели стубови попут капија које отварају поглед према мору, али је некима жао што је то урађено и на уштрб зеленила које је давало природну хладовину поред мора. Како се скоро сваке сезоне овде изгради неки нови објекат или хотел, чини се да некада мало приморско место све више добија карактеристике града.

На самом почетку сезоне нигде дуж обале, од Бојане до Будве, није било гужве, чак ни на најпопуларнијим плажама током викенда, а ни  у ресторанима и кафићима, тако да је било сасвим довољно места за пријатан боравак, пливање и квалитетан одмор од жеге и градске вреве. Најлепши угођај свакако је купање у чистом и бистром мору у раним јутарњим сатима, а у периоду од 11 до 17 часова, када се и иначе препоручује дебела хладовина, она се овде може пронаћи у оближњим баровима дуж целе обале. Касније поподне се може отићи у обилазак остатака утврђења на Голом брду које је након пожара постало приступачније, а они одважнији могу се попети и до тврђаве Хај Нехај која  се уздиже на северној страни. Иако су многи мислили да ће цене, због ковид инфекције бити знатно више него иначе, пријатно смо се изненадили што су углавном остале исте, али се чини да је последица пандемије недостатак радне снаге јер се на многим објектима налази натпис „потребни радници“.

Пријатно изненађење јесте и то што су туристички радници жељни туриста веома љубазни, али се након тешке ситуације са ковид инфекцијом труде да поштују мере и колико је могуће, буду на дистанци. На то нас је подсећало и обавезно ношење маски у затвореним центрима и радњама, на шта смо већ навикнути, али бар на отвореном и на плажама нисмо морали да носимо маске.

За смештај не треба бринути јер га има довољно за свачији џеп, а већи проблем може правити проналажење паркинг-места, па је за обилазак и излете можда боље користити туристичке бродиће који свакодневно саобраћају од Бара  и Сутомора до лепе Краљичине плаже поред Чања, а у понуди су и туре до Петровца, Светог Стефана, Будве, Херцег Новог…

 

ТЕКСТ И ФОТОГРАФИЈЕ НАТАША УСКОКОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању