Нови вандализам на Космету
Пљачкају цркве, плаше Србе

У првој половини марта, на Косову и Метохији, јужно од Ибра, обијено је и пљачкано чак пет цркава, што је изазвало узнемирење Срба. Прво је, ноћ уочи Задушница, 5. марта, обијена, оскрнављена и опљачкана Црква Свете Тројице у Партешу, некада селу у општини Гњилане, а данас посебној општини, по локалној самоуправи Приштине. Лопови су однели новац из благајне и везену плаштаницу, велику вредност ове светиње, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

– Мислим да је намера била да се црква обије због материјалне користи. Не мислим да је у питању некаква освета или верски фанатизам. С обзиром на то да су биле Задушнице, вероватно су починитељи знали да у цркви има пара, јер се тада више продаје свећа него обично – рекао је отац Драган из партешке парохије.

– Чињеница да је црква похарана и оскрнављена баш на Задушнице посебно говори о статусу и угрожености српских светиња и верској нетолеранцији која влада на простору Косова и Метохије. Истовремено се на овај начин Србима шаље порука да у миру не могу ни своје мртве да ожале – изјавио је Драган Петковић, градоначелник Партеша .

Ово је други пријављени случај на Задушнице у којем су се на мети вандала нашле српске светиње на КиМ. Претходно је обијена и опљачкана Црква Светих Петра и Павла у Клокоту.

– Није прошло много, а поново се огласила косовска полиција и саопштила да су у ноћи између 13. и 14. марта у Драјковцу и Доњој Битињи, код Штрпца, на северној страни Шар-планине, обијене и опљачкане две православне цркве. Црквењак у Драјковцу обавестио је полицију да је црква обијена и из ње однето око 3.000 динара. У Доњој Битињи је непозната особа насилно отворила и оштетила врата цркве. Нема података о томе да ли је из цркве нешто однето, али је причињена материјална штета.

Полиција истражује оба случаја у селима у којима Срби чине већину становништва.

У Горњој Гуштерици, у ноћи између 15. и 16. марта, обијена је Црква Свете недеље, а непознати лопови су из ње однели новац. Провалу су приметили грађани који су ујутру кренули у маркет који се налази у непосредној близини цркве. Они су одмах обавестили надлежне.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању