Победници конкурса Александар Клас

Био је то празник за љубитеље карикатуре. На два огромна зида посетиоци овогодишњег Сајма могли су да виде 45 карикатура које је жири уврстио у ужи избор. А уз њих крупним словима је писало: Пети међународни конкурс карикатуре „Александар Клас”. Ко је имао времена и желео, могао је тога дана да у близини изложених карикатура присуствује и уручењу награда победницима.

И ове године, пете по реду, карикатуристи из целог света и буквално са сваког континента одазвали су се на конкурс који расписује „Илустрована Политика”. У тих четрдесетак дана, колико је конкурс трајао, на портирницу „Политике“ а.д. стизале су коверте из разних земаља. Све је то уредно сакупљао, евидентирао и разврставао председник жирија Шпиро Радуловић, наш сарадник, који је у сваки од пет конкурса уложио пуно труда и знања. Па када је начињен шири избор, жири је стављен на слатке муке. Како од одличних изабрати боље.

Но, како неко мора да буде победник, јер чему онда конкурс, одлука је пала. Рад Миленка Косановића из Бајмока је првонаграђени, друга награда припала је Петри & Кришан, двојцу из Румуније, а трећа Тошу Борковићу из Београда. Прочитао је њихова имена председник Шпиро Радуловић, а потом и њих деветоро који су добили дипломе. Јесте то мало већи број, али стигао је велики број сјајних радова, па је списак награђених проширен. Тако да су дипломе додељене: Божу Стефановићу, из БиХ, Владимиру Казаневском, из Украјине, Мехмету Зуберу, из Турске, Дариу Д.Е.М. Гереру, из Колумбије, Јанг Лсиу, из Кине, нашем Николи Драгашу, па опет нашем Попу Д. Ђурђеву, Фурхату Усманову, из Узбекистана, и Хусејину Чакмаку, са Кипра.

Наша колегиница Радмила Грбовић, члан жирија, говорила је тако надахнуто и зналачки на тему карикатура, а потом анализирала ове приспеле са тематиком „Новац” да присутнима није преостало друго него да је награде дугим аплаузом. Аплауз је, вероватно, највише и добила објашњавајући да нема универзалнијег мотива од новца, те да су, можда, на овај конкурс и зато приспели врхунски радови. Нису победници добили прави новац, али јесу прелепе медаљоне са ликовима знаменитих личности из српске историје, додељене су им и специјалне дипломе, као и каталог са свим изложеним карикатурама. Дипломе је, са каталогом такође, добило и деветоро већ поменутих аутора.

Наставак прочитајте у броју 3118.