Pobednici konkursa Aleksandar Klas

Bio je to praznik za ljubitelje karikature. Na dva ogromna zida posetioci ovogodišnjeg Sajma mogli su da vide 45 karikatura koje je žiri uvrstio u uži izbor. A uz njih krupnim slovima je pisalo: Peti međunarodni konkurs karikature „Aleksandar Klas”. Ko je imao vremena i želeo, mogao je toga dana da u blizini izloženih karikatura prisustvuje i uručenju nagrada pobednicima.

I ove godine, pete po redu, karikaturisti iz celog sveta i bukvalno sa svakog kontinenta odazvali su se na konkurs koji raspisuje „Ilustrovana Politika”. U tih četrdesetak dana, koliko je konkurs trajao, na portirnicu „Politike“ a.d. stizale su koverte iz raznih zemalja. Sve je to uredno sakupljao, evidentirao i razvrstavao predsednik žirija Špiro Radulović, naš saradnik, koji je u svaki od pet konkursa uložio puno truda i znanja. Pa kada je načinjen širi izbor, žiri je stavljen na slatke muke. Kako od odličnih izabrati bolje.

No, kako neko mora da bude pobednik, jer čemu onda konkurs, odluka je pala. Rad Milenka Kosanovića iz Bajmoka je prvonagrađeni, druga nagrada pripala je Petri & Krišan, dvojcu iz Rumunije, a treća Tošu Borkoviću iz Beograda. Pročitao je njihova imena predsednik Špiro Radulović, a potom i njih devetoro koji su dobili diplome. Jeste to malo veći broj, ali stigao je veliki broj sjajnih radova, pa je spisak nagrađenih proširen. Tako da su diplome dodeljene: Božu Stefanoviću, iz BiH, Vladimiru Kazanevskom, iz Ukrajine, Mehmetu Zuberu, iz Turske, Dariu D.E.M. Gereru, iz Kolumbije, Jang Lsiu, iz Kine, našem Nikoli Dragašu, pa opet našem Popu D. Đurđevu, Furhatu Usmanovu, iz Uzbekistana, i Husejinu Čakmaku, sa Kipra.

Naša koleginica Radmila Grbović, član žirija, govorila je tako nadahnuto i znalački na temu karikatura, a potom analizirala ove prispele sa tematikom „Novac” da prisutnima nije preostalo drugo nego da je nagrade dugim aplauzom. Aplauz je, verovatno, najviše i dobila objašnjavajući da nema univerzalnijeg motiva od novca, te da su, možda, na ovaj konkurs i zato prispeli vrhunski radovi. Nisu pobednici dobili pravi novac, ali jesu prelepe medaljone sa likovima znamenitih ličnosti iz srpske istorije, dodeljene su im i specijalne diplome, kao i katalog sa svim izloženim karikaturama. Diplome je, sa katalogom takođe, dobilo i devetoro već pomenutih autora.

Nastavak pročitajte u broju 3118.