Србија ишчекује и нада се!
ПОЧИЊЕ ПЕ У ФУДБАЛУ

Фудбалска грозница добрано је затресла Србију, а љубитељи најважније споредне ствари на свету имаће након четврт века прилику да своје изабранике коначно гледају на највећој континенталној смотри – Европском првенству у Немачкој. Тачније, први пут, ако се узме у обзир чињеница да под именом Србија наша земља никад није наступала на ЕП.

Српски репрезентативци почели су припреме 29. маја у својој бази у Старој Пазови, да би се отиснули пут Аустрије, где их чека прва од две последње провере уочи ЕВРА, против домаћина, док након три дана иду на мегдан Шведској (куриозитет меча – званични опроштај једног од највећих нападача последње две декаде у светском фудбалу, Златана Ибрахимовића!).

Док се нестрпљиво чека 16. јун и премијерни сусрет у Гелзенкирхену против једног од фаворита за освајање, Енглеске, и спортска температура почиње да ври као у експрес лонцу, „Илустрована Политика“ је контактирала неке од великих имена нашег фудбала, као и оне чије анализе погађају саму суштину.

Легендарни ас „Црвене звезде“ и освајач титуле клупског првака Европе 1991, као и бивши репрезентативац Југославије, Драгиша Бинић, подвлачи да је еуфорија непотребна и да само може нанети штету репрезентацији, подсетивши на неке негативне појаве с тим у вези на прошлом Светском првенству 2022, али додаје да је то „одлика нашег менталитета“.

„Еуфорији нема места, С друге стране имамо прву утакмицу са изузетно јаком Енглеском, али очекујем да можда баш ту утакмицу и најбоље одиграмо јер ми смо таква нација. Од те утакмице доста зависи даљи ток јер ако ту одиграмо добро и извучемо позитиван исход биће боље за даље. Момци морају да дају максимум и да имају осећај и свест да играју за своју државу. Све од њих зависи“, уверава Бинић напомињући да ако се да максимум, а противник буде бољи, није страшно то признати и честитати ривалу.

Једино, како каже, не смемо дозволити да посрнемо морално и психички ако не крене све „онако како смо замислили“. Упитан за квалитет „ростера“, Бинић каже да репрезентација и те како има шта да понуди јер поседује играче из великих европских клубова.

„Уопште не сумњам да ће селектор Стојковић и руководство на најбољи начин спремити тим за изазове на ЕП. То подразумева добро скенирање свих противника и прављење тактике за сваког понаособ. Али опет је на играчима да то спроведу у дело“, закључује „Турбо Бина“, некада најбржи играч „Звезде“ и велике Југославије.

 

Пише Мило Мићановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању