БРИТАНСКИ СОЈ ВИРУСА
Под будним оком наших стручњака

Високозаразна британска варијанта или „Кент“сој вируса корона, до сада је откривен у више од 60 земаља, укључујући и Србију. Осим овог соја, научнике широм света забрињавају и „јужноафрички“ сој, који је откривен у више од 20 држава, као и „бразилски“, који је откривен у неколико земаља. Кретање британског соја вируса корона прати се на Ветеринарском специјалистичком институту у Краљеву и Институту за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду.

– Ретроспективним анализама је доказано да је овај сој вируса био присутан код једног пацијента још крајем септембра, у Великој Британији. У оквиру студије под називом „Национална студија серопреваленције и молекуларне карактеризације САРС-КоВ-2 вируса током епидемије у Србији” (од маја 2020.године), финансиране од стране Владе Републике Србије, чији је носилац Медицински факултет у Београду, ради се анализа генома сојева САРС-КоВ-2 вируса код наших пацијената, а све то на Институту за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду и Ветеринарском специјалистичком институту у Краљеву – каже за „Илустровану Политику“ проф. др Александра Кнежевић из Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду.

Према њеним речима, за анализу су одабирани узорци пацијената из новембра и децембра, који су одговарали дефинисаним критеријумима студије и епидемиолошким подацима, односно који су током наведеног периода допутовали у нашу земљу из иностранства. До сада је укупно анализирано 40 узорака из различитих делова Србије и британски сој је доказан у узорку пацијенткиње, којој је пи-си-ар тест на ковид-19 урађен крајем децембра, на „Торлаку“. Ради се о особи, која је средином децембра допутовала из Лондона.

Како каже проф. др Кнежевић, анализа узорака се наставља, јер је од изузетне важности утврдити да ли је и раније дошло до уношења британског соја и до његовог ширења у нашој земљи, као и до уношења других нових варијанти вируса од којих су најзначајнији „јужноафрички“ и „бразилски“ сој.

На питање шта говоре научни радови о овом британском соју, проф. др Кнежевић одговара да се ради о вирусу који је означен као VOC 202012/01 и припада групи 20I/501Y.V1. Притом, за наведени сој је карактеристично присуство 29 мутација у виду замена нуклеотида у РНК геному вируса у односу на оригинални „Вухан сој“ вируса.

 

Пише Јасмина Вујадиновић Цвјетковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању