Друга шанса
ПОДРШКА БИВШИМ ОСУЂЕНИЦИМА

Центар за превенцију криминала Неостарт постоји од 2012. године и има за циљ да мења постојеће стање у пољу постпеналног третмана за бивше затворске осуђенике. У тренутку оснивања организације, нису постојале ни формалне ни неформалне институције и организације које су се бавиле подршком људима након одлужења казне затвора. Активности су биле организоване захваљујући волонтерском ангажовању самих оснивача. Даљи развој организације последица је управо тог ангажовања али и подршке других који су препознали важност ове теме. Данас се могу похвалити добро развијеним програмима који се усавршавају, великим бројем волонтера и студената са Факултета политичких наука, Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, Факултета безбедности, Правног факултета и Филозофског факултета.

О овој теми разговарамо са Невеном Јањић, социјалним радником из овог Центра.

– Једном приликом када сам давала интервју, новинарка ме је питала зашто баш рад са бившим осуђеницима нарочито у контексту тога што сам млада жена. Мој одговор тада је уједно био и мој главни мото да радим са овом групом. Као социјални радник сматрам да систем социјалне заштите мора да примети, уважи и подржи потребе бивших осуђених особа, а лично верујем да свако заслужује другу шансу, каже Невена.

Неостарт је од стране Управе за извршење кривичних санкција препознат као добар сарадник за развијање праксе постпеналног прихвата, што је озваничено и Меморандумом о сарадњи.

– Као један од важнијих резултата издвајамо и то да смо један од оснивача Мреже организација за постпеналну подршку Србије, која окупља све организације на територији наше државе које се баве овом темом. За свој највећи успех сматрамо из дана у дан све већи број корисника који пролазе кроз наше програме и све већи број професионалаца који код нас буду обучени за рад са особама у овом проблему, каже Невена Јањић, и наставља. – Наш први и најактивнији програм јесте Кутак за тражење посла. Истраживања али и наше искуство показују да је посао један од кључних фактора успешне ресоцијализације.

Активности програма су најпре упознавање са методама активног тражења посла, помоћ у изради радне биографије и припреми за разговор са послодавцем, информисање о могућим додатним едукацијама као и подршка приликом контакта са Националном службом за запошљавање. Долазак се заказује путем Инфо линије (065/96-97-999), а рад са корисницима је индивидуалан и траје 45 минута.

– Наша статистика показује да је ово први програм у који се наши корисници најчешће укључују. Врло често укључивањем у овај програм корисници стекну бољи увид и у наше друге програме, у које се касније укључе. Зато је наш првенствени циљ да створимо простор у коме ће особа моћи да истражује себе али и нас, као и да градимо однос поверења и сигурности, објашњава Јањић.

 

Пише Никола Тодорић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању