ЕВРОПСКА НЕДЕЉА (НЕ)ПЛОДНОСТИ
Подршка мушкарцима

Удружење „Шанса за родитељство“, из Београда, постоји већ пет година и броји 4.000 чланова. Партнер је Министарству здравља и Фондацији „Није свеједно“ у спровођењу пројекта Центра за вантелесну оплодњу од децембра 2019, и члан је међународне организације Fertility Europe. Као организација су препознати у јавности у подручјима рушења табуа у вези са процесима потпомогнуте оплодње, залажу се за квалитетније услуге у клиникама, за повећање броја финансираних поступака вантелесне оплодње од стране РФЗО, за увођење донација код нас, повећање старосне границе за жене које морају на вантелесну оплодњу о трошку РФЗО, едукују, саветују све оне парове којима је помоћ у овој области неопходна.

Светске статистике кажу да је мушки стерилитет у порасту и управо је зато недавна Европска недеља (не)плодности, у новембру, била посвећена мушкарцима. Интересовало нас је каква су искуства Удружења, да ли је и код нас повећан број парова са проблемом мушке неплодности, па смо о том и многим другим проблемима разговарали са Сандром Јовановић, председницом.

– Као и у свету, и код нас се осећа пораст парова са проблемима мушког стерилитета, иако нема регистра који би приказао реалне бројеве. Ипак, ми као организација која се директно бави овим питањем, знамо да је све више мушкараца који имају неки проблем са стерилитетом. Од око 50 телефонских разговора које свакодневно обавимо, скоро трећина су позиви мушкараца или жена који се односе на лечење  неког облика мушког стрилитета. Најчешће су то проблеми са бројем сперматозоида у ејакулату, са њиховом покретљивошћу и морфологијом. Примећујемо повећан број све млађих мушкараца који се јављају са сложеним проблемима азооспермије која значи потпуно одсуство сперматозоида у ејакулату.

Да ли је неплодност једног пара узрокована мушким фактором сложенија од ситуације када је у питању неплодност жене?

– Када један пар или појединац дође до сазнања да ће имати потешкоће да дође до трудноће сусреће се са терминима за које не зна шта значе ни да ли уопште има доступног лечења и решења. Сваки вид потешкоћа са зачећем може бити сложен, али можда је за нијансу сложенији проблем код мушкараца из неколико разлога. Један од главних је то што се о мушком стерилитету не говори тако много, или тако често, као што је то случај код жена. Једноставно, мушкарци ретко када у чекаоници започињу разговор са другим мушкарцем о свом проблему јер то није њима својствено. А када о проблему не говоримо може да се деси да не препознамо решење које се нуди. Може да почне да нас мучи и мисао да се ово само нама дешава, што је само по себи мучно.  Чињеница је и да немамо довољан број доступних, стручних уролога, јер неретко се може чути и то да се тежи облици азооспермије лече витаминима, па се тако губи драгоцено време. Доста лутања од лекара до лекара, нестручних савета, информације које дођу до нас да су урађене и неке хируршке интервенције код мушкараца које потенцијално не доносе решење, могу само погоршати ситуацију. Значи, праве информације и право лечење могу бити кључ успеха.

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању