Летњи пројекат за Новосађане
ПОКРЕТНА ШУМА

Више дрвећа у урбаним срединама значи ниже температуре земљишта. Студија спроведена у готово 300 европских градова показала је да урбано дрвеће може да „охлади“ температуру површине земље и до 12 степени током лета. Водећи се овим подацима, Град Нови Сад је одлучио је да овог лета суграђане обрадује необичним пројектом који је осмислио и у граду Леувардену први пут поставио холандски пејзажни архитекта Бруно Доеденс.

„Ако дрвеће може да шета, замисли шта све можеш ти“ – слоган је којим Градска управа за заштиту животне средине Новог Сада најављује „шетајућу“ шуму којом ће ускоро обрадовати суграђане. Холандски аутори и визионари „шетајуће“ шуме су им партнери у овом пројекту.

– Град Нови Сад је понео титулу Европска престоница културе 2022. и самим тим ушао у породицу градова који носе ову престижну титулу а сарадња међу њима је уобичајена. Уупознали смо се са легатским пројектом Walking forest (Шетајућа шума) и одлучили да га као пример добре праксе доведемо и у Нови Сад – каже Мира Раденовић, чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност. – Бенефити који се остварују реализацијом овог пројекта су вишеструки. У покретној шуми ће се реализовати различити програми и догађаји који ће на очигледан и непосредан начин подизати свест грађана о значају животне средине и личном доприносу свакога од нас на њеном очувању и унапређењу.

У реализацији овог пројектаучествују Градска управа за културу, Градска управе за заштиту животне средине и ЈКП „Градско зеленило“.

– Направили смо концепт који подразумева набавку садница, израду идејног решења за њихово постављање, дефинисање локација, као и планирање догађаја у покретној шуми. Затим ће бити формиране урбане шуме од садница засађених у жардињере које ће „шетати“ по унапред одабраним локацијама . Након „шетње“ пројекат се завршава садњом на одговарајућим местима, најавила је Раденовић, а затим нам објаснила и како ће изгледати „шетајућа“ шума.

– Шетајућу шуму ће чинити 24 врсте дрвећа, имаћемо 143 саднице и у жардињерама са точковима налазиће се по једна садница и десет жбунастих биљака које ће бити распоређене по тачно утврђеном распореду како би се дочарао изглед шуме. Ту спадају високи лишћари, лишћарске саднице специфичног изгледа, као и листопадног зимзеленог шибља.  Садни материјал биће ексклузивног типа, одличног квалитета и дуготрајности, набављен од сертификованог одгајивача. Саднице ће бити из увоза, из Италије, зато што у нашој земљи и у региону на тржишту нема оваквог садног материјала.

У покретној шуми ће, између осталог, бити организовани и концерти класичне и џез музике.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању