Фотографија која је потресла свет
ПОЛА ВЕКА „НАПАЛМ ДЕВОЈЧИЦЕ“

 

За Ким Фук Фан Те (59) претходна седмица је била веома напорна. Обележила је пола века од Пулицером награђене фотографије на којој она, тада деветогодишња девојчица, гола трчи улицом у близини вијетнамског села Транг Банг после напада напалм бомбама јужновијетнамске војске 8. јуна 1972. године. Новинари из целог света су је звали ових дана да разговарају са њом и са тадашњим фотографом Асошиејтед преса (АП) који је снимио ту фотографију Хин Конг Утом, познатијим као Ник Ут, а слика је путем друштвених медија још једном обишла свет.

Фотографија названа „Ужас рата“, познатија као „Напалм девојчица“, остала је симбол не само рата у Вијетнаму, у којем је, како се процењује, погинуло више од милион цивила, већ и ужаса рата уопште.

Ким је детињство проводила у селу Транг Банг, на тридесетак километара северозападно од Сајгона (садашњи Хо Ши Мин), које су окупирале комунистичке снаге са севера земље. Према извештају „Њујорк Тајмса“ из тог времена, војска Јужног Вијетнама је три дана покушавала да их истера из села како би поново отворила оближњи аутопут. Тог јутра јужновијетнамски авиони су полетели с намером да непријатељске положаје гађају напалм бомбама. Ким и њена породица су се скривали са другим цивилима и јужновијетнамским војницима у будистичком храну. Када су чули авионе сопствене војске изнад њих, војници су позвали све да беже. Трагично, пилоти су сматрали да непријатељи беже и – испалили напалм бомбе на њих.

Ким је први пут видела „Напалм девојчицу“ после четрнаестомесечног боравка у болници. Сама себи је била ружна и осећала се посрамљеном, зато што је гола.

– Била сам дете и заиста сам мрзела ту слику. Питала сам се: „Да ли ико разуме мој бол?“ – каже ова Вијетнамка која данас са мајком, супругом и двоје деце живи у месту Ејџекс у канадској држави Онтарио. – Чим ме је напалм дотакао, одећа је изгорела. Још се сећам моје руке како гори и ватре свуда око мене. Била сам тако престрављена, уплашена. И захвална сам Богу да ми ноге нису изгореле па сам успела да побегнем из те ватре. И остали око мене наставили су да трче аутопутем неко време. Сећам се да сам викала: “Превруће! Превруће!”

Кад је снимио стравичан призор Ут, тада двадесетједногодишњи младић, спустио је фотоапарат и полио девојчицу водом. У том тренутку је изгубила свест. Ут је девојчицу и другу повређену децу унео у свој комби и одвезао до најближе болнице, пола сата удаљене. Докторима је показао своју новинарску легитимацију и запретио: „Ако иједно од њих умре, бићете у проблему“. Додао је да ће слике ужаснуте и повређене деце већ сутрадан обићи свет.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању