Полиција и право на самоодбрану

Сведоци смо, готово свакодневно, да је неко напао полицајца, ударио, нанео тешке телесне повреде, пуцао у њега… многи су такве нападе платили главом, а да нису стигли ни да реагују. С друге стране, има и оних који су реаговали и за то добили вишегодишњу затворску казну

Богојављенска ноћ те 2014. године поиграла се и судбином и животом новосадског полицајца Милоша Грандића. На једној раскрсници, иако је он имао право првенства, што су камере и снимиле, возач који је долазио из супротног правца није хтео да га пропусти. Дошло је и до свађе, а возач који није поштовао саобраћајне прописе, Грандићев суграђанин Дејан Маканић, распалио је телескопском палицом по Грандићевим леђима. Полицајац је извадио службени пиштољ и испалио хитац који је Маканића окрзнуо по глави и лакше повредио. Два дана касније полицајцу је одређен једномесечни притвор због покушаја убиства.

После четири и по године Виши суд доноси пресуду. Неправоснажну.

– Суд верује Грандићу да је показао службену легитимацију, што се види и на снимку сигурносних камера, као и да је оштећени држао палицу у руци и њоме два пута ударио Грандића док су разговарали – навео је судија у образложењу пресуде. Али, пресуда је гласила: три године затвора за Милоша Грандића. У образложењу стоји и да је полицајцу ова казна изречена са посебним ублажавањем јер је утврђено да је то учинио у прекорачењу нужне одбране и у афективном стању. Овде човек не може да се не запита: шта би тек било да није овог „посебног ублажавања“?! Јесте, утврдио је суд, Грандић је имао право да се брани, међутим, опет следи једно „али“: Маканићев напад могао је да спречи и на други начин, да га савлада, или да испали хитац у ваздух.

По изрицању ове пресуде, испред Вишег суда протестовале су Грандићеве колеге и пријатељи. Пресуда је имала и медијски одјек, а негативан однос јавности према тежини изречене казне одредила је и чињеница што је реч о полицајцу чији су отац и брат такође били полицајци и обојица су живот изгубили на дужности. Милошев брат Владимир постхумно је одликован златном медаљом за храброст „Милош Обилић“.

Кад значка иритира

Поводом пресуде новосадског Вишег суда огласио се на свом сајту и Синдикат српске полиције. У тексту под насловом „Правда за Милоша Грандића“, између осталог, пише: „Све време је наш колега био доследан у изношењу одбране, па је остало потпуно нејасно како је суд могао да закључи да је наш колега прекорачио границе нужне одбране. Напад на нашег колегу сматрамо и нападом на полицију, на службу уопште, јер се он непосредно пре физичког напада, од стране нападача, легитимисао као полицајац. Уместо да нападач промени своје понашање у смислу „одступања“ и „повлачења“ напада, њега је сазнање да је Милош полицајац још више иритирало и произвело негативне последице. Дакле, мишљења смо да се Милош није легитимисао као полицајац, да до наведеног напада не би ни дошло.

Ни протест ни синдикални апел није донео добре вести Милошу Грандићу. Прошле недеље Апелациони суд у Новом Саду потврдио је првостепену пресуду Вишег суда. Дакле, полицајца Грандића чекају три године робије.

У МУП-у постоји више синдиката, а ми смо о овом случају разговарали са Блажом Марковићем, председником Синдиката полиције и полицијских старешина. Он је незадовољан пресудом и начином на који је полиција покушала да помогне колеги Грандићу.

Наставак прочитајте у броју 3118.