Поплаве могу да се спрече

Проблемом поплава већ тридесет година бави се инжењер хидроградње Раде Милутиновић и патентирао је решење које би могло да спречи катастрофалне последице изливања река. Његов изум признао је наш Завод за интелектуалну својину и Европска канцеларија за патенте. Да ли ће се благовремено наћи у употреби, питање је за надлежне

Овога пролећа и лета, на разним меридијанима, сусрећемо се са поплавама и њиховим катастрофалним последицама по локално становништво: у Јапану, Пакистану, Грчкој, а код нас набујале реке, након обилних падавина, угрозиле су многа подручја и усеве. Видели смо како изгледа мукотрпна, даноноћна борба са воденом стихијом 2014. године, колико је тада породица остало без својих домова, летина и узгоја, а најгоре од свега су и људске жртве које не смемо заборавити.

Проблемом поплава, већ тридесет година, бави се и наш инжењер хидроградње Раде Милутиновић који је патентирао изум који би могао да спречи катастрофалне последице изливања река.

Поплаве су природне појаве које имају много узрока, али штете које оне направе нису увек исте – каже на почетку разговора инжењер Милутиновић. – Велика је разлика између плављења необрађених и пољопривредних површина, где настају углавном мање штете, и катастрофалних поплава града и индустријских постројења, где исти степен плављења оставља за собом ненадокнадиве губитке. Осетили смо то пре четири године када су штете код нас износиле 1,5 милијарди евра, у БиХ две милијарде, а у Хрватској 0,3 милијарде за приближно исти степен плављења. Између екстремних узрока поплаве, те године, и енормних штета које су касније окупирале пажњу јавности, скриле су се све слабости наше заштите. Обреновац је имао велике поплаве и одбране 1962. и 1981. године, на сличан начин као и 2014, које покажу где је одбрана најслабија, али треба то запамтити и препознати.

Наставак можете прочитати у броју 3105.