Када нам је потребна
ПОРОДИЧНА ПСИХОТЕРАПИЈА

Породица има посебан значај у развоју свих међуљудских и друштвених

односа. Она је основна ћелија друштва, темељ друштвене заједнице и

основна за развој здравог друштва. Ипак, чини се да је управо породица

највише на удару због свих недаћа које нас свакодневно стижу –

економска криза, велика инфлација, пандемија па ратови и неизвесност којом смо окружени. Како је најбоље заштити породицу од свих спољашњих

утицаја, зашто избегавамо породичну психотерапију и још много тога, питали смо Наталију Здравковић, мастер психолога.

 

– Породица јесте нешто што је константа у човековом животу и у ситуацијама кризе и неизвесности најчешће се породици и окрећемо. Баш из тог разлога је важно неговати јаке и здраве односе који неће бити уздрмани спољашњим утицајима. Мислим да је породицу најбоље заштитити тако што ћемо спољашње утицаје посматрати као нешто променљиво и пролазно што није под нашим утицајем и контолом. У том смислу важно је да увидимо шта јесте под нашим утицајем и контролом и како то можемо да искористимо да се са спољашњим факторима носимо.

Колико сви ови спољашњи лоши утицаји утичу на све присутније насиље

у породици? Црне хронике са немилим, лошим вестима о агресији и

лошим исходима у неким породицама су део наше свакодневице. Када и у

којим тренуцима треба отићи на породичну психотерапију? Како

препознати тај моменат и када не треба одлагати стручну помоћ?

 

– Спољашњи, социјални и  економски, фактори у којима живимо у великој мери утичу на начин и квалитет живота, а често се говори о томе да ни породице не живе „у вакуму” и свакако су повезане са ширим друштвеним контекстом. Породица или одређени њен члан треба да се обрати психотерапеуту онда када увиди да животне околности или ситуације у којима се налази превазилазе његове капацитете да се са њима носи. То је нешто што је индивидуално за сваку породицу и појединца и свакако је препорука на тај корак се одлучити пре него што дође до неких екстремнијих промена у функционисању породице и породичној динамици.

 

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању