РАДИША ПАВЛОВИЋ СА КОСМЕТА
После 25 година остварио сан

Још 1993. године Радашин Павловић, из Козарева, у општини Зубин Поток, имао је пројект за изградњу рибњака у свом селу поред Козаревачке реке, на јужним странама планине Рогозне. Банкари тада нису, ко зна из којих разлога, изашли у сусрет овом економисти по струци да започе приватни бизнис.

Но, Павловић никада није одустао од своје замисли, на свом имању, поред реке где је одрастао. Са мало већим закашњењем рибњак је  изградио, по свим правилима пројекта 2018. године а у децембру 2020. обележио годишњицу успешног рада.

Географски, село Козарево, са истоименом реком, на јужним странама  планине Рогозне, везано је за општину Звечан и из ове општине до рибњака, удаљеног 13 километара, стиже се долином живописне реке изнад које се уздижу окомите стране и до 1000 метара надморске висине.

– Иако сам још 1993. године имао пројектну документацију за рибњак са отвореним и регистрованим предузећем „Градина“, успео сам, највише захваљујући сопственим средствима, да 25 година касније остварим своје планове. Рибњак је на мојој имовини док сам  један део земље купио. Рибњак са шест базена простире се на пет ари и има капацитет од 23 до 27 тона пастрмке годишње. Када сам започињао пројекат, услов је био и да вода буде одговарајућег квалитета. Показало се да вода у којој се узгајају пастрмке има 7,3 pH вредност,  што је најбољи квалитет воде према проценама стручњака – каже  Павловић.

Испод самог рибњака Павловић је саградио и два језерцета, а у једном такође узгаја рибу, како он каже, у скоро природним условима. Једино што и ову рибу храни као ону у базенима. Вода у језерима се пуни из правог рибњака, али подземном водом са оближње реке која тече три-четири метра од језeрца.

По навршеној првој години рада рибњака, који је у потпуно недирнутој природи, чистој и еколошки здравој средини, Павловић је више него задовољан. За квалитет пастрмке, а има и шарана у базенима, врло брзо се прочуло не само у Звечану, Митровици и Зубином Потоку.

– Рибом из мог рибњака снабдевају се многи ресторани на северу Косова али и јужно од Ибра. Долазе чак купци из Штрпца. Задовољан сам како је све то кренуло са пастрмком. Најбитније ми је што купци сами долазе по рибу коју не морам да износим на тржиште. Верујем да ћу најскорије моћи да остварим пун пројектовани годишњи капацитет производње. Поред рибњака саградио сам сушару за димљење пастрме и шарана – каже Павловић.

У великом објекту, у којем живи са породицом, Павловић је саградио и ресторан који ће прорадити овог лета  па  ће гости имати увек на располагању свежу пастрмку, узгајану у најквалитетнијој води.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању