RADIŠA PAVLOVIĆ SA KOSMETA
Posle 25 godina ostvario san

Još 1993. godine Radašin Pavlović, iz Kozareva, u opštini Zubin Potok, imao je projekt za izgradnju ribnjaka u svom selu pored Kozarevačke reke, na južnim stranama planine Rogozne. Bankari tada nisu, ko zna iz kojih razloga, izašli u susret ovom ekonomisti po struci da započe privatni biznis.

No, Pavlović nikada nije odustao od svoje zamisli, na svom imanju, pored reke gde je odrastao. Sa malo većim zakašnjenjem ribnjak je  izgradio, po svim pravilima projekta 2018. godine a u decembru 2020. obeležio godišnjicu uspešnog rada.

Geografski, selo Kozarevo, sa istoimenom rekom, na južnim stranama  planine Rogozne, vezano je za opštinu Zvečan i iz ove opštine do ribnjaka, udaljenog 13 kilometara, stiže se dolinom živopisne reke iznad koje se uzdižu okomite strane i do 1000 metara nadmorske visine.

– Iako sam još 1993. godine imao projektnu dokumentaciju za ribnjak sa otvorenim i registrovanim preduzećem „Gradina“, uspeo sam, najviše zahvaljujući sopstvenim sredstvima, da 25 godina kasnije ostvarim svoje planove. Ribnjak je na mojoj imovini dok sam  jedan deo zemlje kupio. Ribnjak sa šest bazena prostire se na pet ari i ima kapacitet od 23 do 27 tona pastrmke godišnje. Kada sam započinjao projekat, uslov je bio i da voda bude odgovarajućeg kvaliteta. Pokazalo se da voda u kojoj se uzgajaju pastrmke ima 7,3 pH vrednost,  što je najbolji kvalitet vode prema procenama stručnjaka – kaže  Pavlović.

Ispod samog ribnjaka Pavlović je sagradio i dva jezerceta, a u jednom takođe uzgaja ribu, kako on kaže, u skoro prirodnim uslovima. Jedino što i ovu ribu hrani kao onu u bazenima. Voda u jezerima se puni iz pravog ribnjaka, ali podzemnom vodom sa obližnje reke koja teče tri-četiri metra od jezerca.

Po navršenoj prvoj godini rada ribnjaka, koji je u potpuno nedirnutoj prirodi, čistoj i ekološki zdravoj sredini, Pavlović je više nego zadovoljan. Za kvalitet pastrmke, a ima i šarana u bazenima, vrlo brzo se pročulo ne samo u Zvečanu, Mitrovici i Zubinom Potoku.

– Ribom iz mog ribnjaka snabdevaju se mnogi restorani na severu Kosova ali i južno od Ibra. Dolaze čak kupci iz Štrpca. Zadovoljan sam kako je sve to krenulo sa pastrmkom. Najbitnije mi je što kupci sami dolaze po ribu koju ne moram da iznosim na tržište. Verujem da ću najskorije moći da ostvarim pun projektovani godišnji kapacitet proizvodnje. Pored ribnjaka sagradio sam sušaru za dimljenje pastrme i šarana – kaže Pavlović.

U velikom objektu, u kojem živi sa porodicom, Pavlović je sagradio i restoran koji će proraditi ovog leta  pa  će gosti imati uvek na raspolaganju svežu pastrmku, uzgajanu u najkvalitetnijoj vodi.

 

Tekst i fotografije Zoran Vlašković

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju