СРПСКА СЕЛА ОКО ГАЗИМЕСТАНА
После погрома полако изумиру

Од 1998, 1999. и неколико година после 2000-те Срби са Косова и Метохије су протерани из 314 места, у ко зна којој по реду великој насилној сеоби. Њих више од 230.000 напустило је своја вековна огњишта, пред огњем и мачем албанских насилника.

Шта је са српским селима око Газиместана, која су својевремено добила имена по погинулим јунацима из Косовског боја 28. јуна 1389: Милошево, Лазарево, Обилић,  Девет  Југовића, Орловиће и Бабин Мост?

Нажалост, ова села су данас осуђена на умирање и као да одбројавају последње године вековног бивстовања на равном српском Косову. Лазарево и Орловиће су угашени баш у освит 21. столећа, после доласка међународне војне и цивилне мисије у јуну 1999. Насилно протеривање Срба од Албанаца допринели су да су Орловиће и Лазарево остали без Срба за један дан. Иако се налазе поред магистралног пута Косовска Митровица – Приштина данас нема ниједног путоказа за ова два села, која су већ две деценије чисто албанска.

Како легенда каже, у Лазареву је, непун километар испред Газиместана, попришта Косовског боја, страдао Кнез Лазар, а у Орловићу је Орловића Павла, рањеног јунака и витеза, рујним вином напајала Косовска девојка?

Легенда каже да је на месту данашњег Обилића погинуо Милош Обилић, кога су баш овде стигли и погубили турски коњаници. У Обилићу данас живи  петнаестак Срба у једној стамбеној згради на периферији. У варошици, која је бројала 4.000 Срба, више нема ни у једној кући српске душе. Из центра градића Албанци су још јуна 1999. уклонили споменик Милошу Обилићу (јунак на коњу) и ту подигли споменик сараднику немачких фашиста из Другог светског рата Азизу Жиливоди.

У Милошеву, два километра испред Газиместана, на путу Косовска  Митровица – Приштина, данас је још само седам српских породица:  Ађанчића, Дутине и Кљајића са око петнаест чланова. До 1999. у селу је било више од 100 српских домаћинстава и више од 400 житеља. Иако је тик уз магистрални пут, Милошева нема на путоказним таблама. На улазу у део села у којем живе Срби, ограђен бодљикавом жицом, Албанци су подигли велику џамију а у селу је  већ више од 250 албанских кућа.

У некада великом српском селу Девет Југовића, општина Приштина, где легенда вели да је сахрањено девет синова Старог Југ Богдана као и он сам, данас је мало остало од српског живља. Тек два домаћинства Живановића и Марковића, са девет чланова. Албанци су на путоказној табли изнад српског назива Девет Југовића написали свој назив села, Bardhosh, у преводу Бело место. До 1999. у селу је у 130 српских кућа живело више од пет стотина људи.

 

Teкст и фотографије: Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању