УСПЕШНА ИМУНИЗАЦИЈА У СРБИЈИ
После вакцине, поузданија заштита

Британска варијанта вируса корона само је једна од низа варијанти које су до сада уочене. Вирус који се код нас појавио пролетос разликовао се од вуханског и од шпанског, запаженог током лета. Ту су још, од познатијих, и јужноафричка и бразилска варијанта. Изгледа да се британска варијанта нешто лакше преноси, мада се још се не зна у којој мери, а да је заштитна моћ вакцинације мало слабија када је реч о бразилском соју. Али, тек предстоје поузданије вести о тим посебностима. За сада је став да су разлике између варијанти минималне и да не угрожавају битно ефекат имунизације, каже за „Илустровану Политику“ наш познати епидемиолог у пензији др Зоран Радовановић.

Какав имуни одговор се развија када се прележи корона, а какав када се прими вакцина?

– Одговор имуног система подложан је индивидуалним варијацијама, али, по правилу, зависи од клиничке слике – што је она тежа, концентрација антитела у крви биће већа. Сва досадашња искуства, а још увек су врло скромна, указују да ће заштита после вакцинације бити поузданија и дуготрајнија, него после прележане болести. Наравно, ефекат ће зависити и од врсте вакцина, а разлике између њих су још увек предмет процењивања.

Када почиње да се ствара већа количина антитела након прве дозе вакцине, као и да ли је друга доза гаранција да се особа неће инфицирати?

– Већ крајем прве недеље уочавају се први показатељи настајуће заштите од инфекције. После две недеље ниво антитела је већ знатно виши, али још увек недовољан да се буде опуштен. Тек 10-15 дана после друге примљене дозе вакцине, човек може да рачуна да је заштићен. Међутим, у биологији, као и у медицини, гаранција ретко кад постоји. Реч је о вероватноћи да се избегне болест. Она је према досадашњим сазнањима око 20 пута мања за Фајзерову и четири пута мања за кинеску вакцину у односу на невакцинисане особе. Ваља нагласити да је то вероватноћа да се избегне болест, али не нужно и инфекција. Додајмо и да онај двадесети, односно пети кога вакцина није заштитила, може да рачуна на блажи клинички ток болести.

 

Пише Јасмина Вујадиновић Цвјетковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању