СПОМЕНИК ПАТРИЈАРХУ ГЕРМАНУ
Повратак великана у Велику Дренову

Велика Дренова дочекала је да јој се врати Хранислав. Из овог села код Трстеника, у којем је започео школовање и провео део детињства, испратили су босоногог дечкића, а дочекали патријарха Германа. Споменик патријарху Герману Ђорићу постављен је у порти Цркве Вазнесења Господњег. Како је  могло да се чује на свечаности уприличеној поводом откривања споменика, патријархове заслуге за Велику Дренову су велике. Сведочио је о томе и Мирослав Михајловић, парохијски намесник у Великој Дренови.

– Патријарх Герман је обезбедио дозволу за изградњу Цркве Светог Вазнесења Господњег – каже отац Мирослав. – Његовом заслугом прикупљен је и сав потребан новац, он је одабрао и ангажовао архитекту и каменоресце за пројекат, а благоверни народ је помагао у грађевинском материјалу, раду и храни за раднике. Црква је освећена 1962. године, а 2012. је прослављено пола века од тог догађаја када је постављена и спомен-плоча у бакрорезу благопочившем патријарху у част.

Старешина цркве подсећа да је пре десет година покренута иницијатива за уређење порте ове светиње.

– Размишљало се о реконструкцији старог парохијског дома, који је саграђен 1813. године, као једна од првих петнаест школа у Карађорђевој Србији. Предложио сам да се подигне споменик патријарху Герману и нови парохијски дом који ће носити његово име. Герасим Атанасковић, председник СО Трстеник, предложио је да се подигне велики споменик, сличан споменику Кнегињи Милици у Трстенику, који је урадио Драгољуб Димитријевић. Ја сам мислио да треба да буде попрсје, а Герасим је изнео мишљење о великом споменику и кренули смо у акцију – каже прота.

Споменик је рад академског вајара и професора Факултета примењених уметности у Београду Драгољуба Димитријевића, а благослов је дао епископ крушевачки Давид (Перовић). Импозантно спомен-обележје је изливено у бронзи и високо три метра. Председник Атанасковић је успешно водио реализацију пројекта, а у акцију су били укључени Општина Трстеник, Удружење предузетника и Црквена општина Велика Дренова и други људи добре воље. Вредност Споменика је 30.000 евра, за изградњу Дома до сада је утрошено 40.000 евра, а за преостале радове неопходно је обезбедити још 10.000 евра.

Подсећања ради, патријарх Герман (Ђорић) био је 43. поглавар Српске православне цркве. Рођен је 19. августа 1899. у Јошаничкој Бањи. Основну школу је похађао у Великој Дренови (где је и детињство провео) и у Крушевцу, Богословију у Београду и Сремским Карловцима, а дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду. Замонашио га је епископ шумадијски Валеријан, у манастиру Студеници, давши му име Герман. Обављао је дужности главног секретара Светог архијерејског Синода СПЦ, епископа будимског и епископа жичког.

 

Пише Живомир  Миленковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању