УБИСТВО ЧАСНЕ СЕСТРЕ У ИНДИЈИ
Правда после три деценије

Папуче су биле  разбацане: једна на поду кухиње, близу улаза, друга поред фрижидера. Њена бела марама била је закачена за врата. Вода из отворене бочице цурила је на плочице. У углу собе била је секира.

Према судским документима, ову слику су полицајци затекли у хостелу самостана Свети Пије Десети, у јужноиндијском граду Котајам, савезна држава Керала, 27. марта 1992. године. Касније тог дана пронашли су тело сестре Абаје у оближњем бунару.

Обдукација је показала да је имала трагове ноктију на обе стране врата и две ране на глави. На телу је било више огреботина, а задобила је и прелом лобање. Упркос свим овим открићима, целих 27 година нико није изведен на суд да одговара за злочин. Скоро три деценије водиле су се истраге, споре и без епилога, које су пратиле оптужбе за корупцију.

Када је убијена, сестра Абаја била је студенткиња колеџа који је водила Католичка црква у Котајаму, који је тада имао око 1,8 милиона становника. Већина индијске популације исповеда хиндуизам, док  2,3 одсто чине хришћани, проценат који се није променио дуже од две деценије. Међутим, хришћанска заједница у Керали чини 18 одсто њеног становништва.

Према индијском Централном истражном бироу (ЦБИ), који је процесуирао случај, сестра Абаја се на дан убиства пробудила око четири и петнаест да би учила за испит. Сишла је у кухињу, у приземљу, да би узела воде, и како су тужиоци навели, затекла је оца Томаса Котура и сестру Сефи у сексуалном чину. Отац Котур предавао је психологију на колеџу, а сестра Сефи је била задужена за бригу о самостанском хостелу, где је пар и водио љубав. Тужиоци су истакли да је пар „одржавао недозвољену везу“.

Истрага је утврдила да се ноћ уочи убиства свештеник ушуњао у хостел и у собу сестре Софи, која се налазила у приземљу хостела, у близини кухиње. Када су схватили да их је млада часна сестра видела у компромитујућем положају, пар ју је ударио у потиљак секиром која се налазила у кухињи, а затим бацио њено тело у бунар. Детаљи онога што се догађало те ноћи изашли су на видело после скоро три деценије, захваљујући огромном притиску активиста и породице сестре Абаје, посебно њеног оца.

Прву истрагу, у дану када је њено тело пронађено, повело је одељење криминалистичке полиције у Котајаму. Годину дана касније закључено је да је сестра Абаја починила самоубиство.

Али, Абајин отац Метју Томас, одбио је да прихвати њихову верзију догађаја и позвао ЦБИ да преузме случај, што је национални биро и учинио 1993. Али, ни ЦБИ за дванаест година истраге никога није оптужио за девојчину смрт. Уместо тога, од 1993. до 2005. године, биро је поднео четири извештаја, укључујући и три молбе затварање истраге, као и молбу државном тужиоцу да одустане од  случаја.

 

ПИШЕ М. СТАМАТОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању