АЛЕКСАНДРА ЋИРИЋ, ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ РУМА
Правимо боље место за живот

Када је половином децембра прошле године Александра Ћирић изабрана за председницу Општине Рума присутнима се после гласања обратила овим речима: „Моја врата су свима и увек за све отворена, за све савете и за све критике. Овом приликом вас позивам да се више укључите у стварању лепше и боље Руме. Од првог дана бавићемо се бригом о нашим грађанима. Радићемо на повећању приходне стране буџета како бисмо нашим суграђанима омогућили бољу будућност. Такође увећавамо улагања у културу, затим у спорт, инфраструктуру, екологију и безбедност наше деце. Очекујте и велика улагања у здравствени систем и овом приликом могу да вам кажем да ћемо се потрудити да вратимо породилиште у нашу Руму”.

Данас, разговарамо са председницом Општине о томе шта су до сада урадили и шта ће тек бити реализовано како би Рума постала чистија, безбеднија, напреднија, а грађани задовољнији.

Мање од три месеца сте у „врућој фотељи”. Утисци?

– Задовољна сам оним што смо урадили у овом кратком периоду, али желим да истакнем да је ово почетак и да Руму тек очекују велика улагања у екологију, културу, спорт, инфраструктуру, безбедност наше деце, и верујем да ће моји суграђани бити поносни на своју општину. Као што сам и истакла на почетку мандата, од првог дана се са својим сарадницима бавим бригом о грађанима, радимо на побољшању приходне стране буџета, трудимо се да нашим  суграђанима омогућимо чистију, безбеднију, напреднију Руму.

Да ли Ваши први потези већ дају резултате? Конкретно, јесу ли некоме већ додељена средства која сте издвојили за заштиту животне средине и енергетску ефикасност?

– Уз подршку Министарства за заштиту животне средине и министарке Ирене Вујовић почели смо са затварањем дивљих депонија, и до сада смо их затворили у селима Жарковац, Путинци и Кленак, и на тим локацијама поставили видео-надзоре. Затворена је и градска депонија која је представљала вишедеценијски проблем Руме, како за здравље, тако и за безбедност људи. Ова депонија ће ускоро бити санирана и рекултивисана, што подразумева засађену траву и зимзелено растиње. Рума се прикључила на систем регионалне депоније „Срем – Mачва“ те се отпад са територије Општине Рума сада адекватно одлаже. Циљ нам је да затворимо све дивље депоније на територији румске општине, желимо чистију и зеленију Руму, на коју ће сви бити поносни. Општина Рума је за заштиту животне средине из буџета издвојила средства у износу од 84 милиона динара.

 

Пише Огњан Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању