Сјајни наступ аматера ветерана
ПРЕДСТАВА У МОКИ ТЕАТРУ

У прелепом, а опет за појам позоришта необичном амбијенту, пре неколико дана одржана је премијера представе „Пастир“. Место дешавања: Велика Моштаница код Београда, позориште „Моки театар“, сцена „Ружица Сокић“. Драмски текст Миливоја Мајсторовића из 1980. године режирао је Обрад Баћа Радуловић. Глумци су ветерани, бивши чланови Академског позоришта „Бранко Крсмановић“.

Реч-две о позоришту. Сабор ветерана АП „Бранко Крсмановић“ основао је „Моки театар“ који почиње са радом јуна прошле године. Театар је смештен у етно кући „Миловук“ у Великој Моштаници чији је власник Мирослав Маринковић, ветеран Академског позоришта.

За уметничког директора позоришта именован је Баћа, а он је предложио да режира Мајсторовићевог „Пастира“. Чета мала, али одабрана, ветеранска, радила је читаво топло лето на овој представи. Ако је било икаквог олакшања, када је реч о врелим периодима који су за нама, онда је то амбијент – дебелу хладовину правила су висока стабла и растиње у дворишту у којем, заштићена законом, дане броји више од век и по стара кућа. И после вишемесечних припрема и проба, представа је рођена.

Субота, дан леп, и сунце и облаци, температура пријатна. Госте на улазу дочекује Миле. Дели флајере, улаз бесплатан, али он показује на кутију иза њега. Ваља аматере мало финансијски охрабрити. Ко колико може. Са десне стране дуж зида, на трему поређане ђаконије. Ћевапи, нарезани сухомеснати производи, трапист и пиће. И ракије љуте и сокова свакојаких.

У дворишту постављени столови и столице. Испред бине, а више је то округла избетонирана плоча, два реда столица. Гостију има. Доста је ту аматера ветерана, али и пријатеља и рођака. И мештани су заинтересовани за збивање у авлији свог комшије, па стигли да виде. Можда буду и снимљени, јер и камера и фотоапарата је ту било.

Представа сјајна. Глумци још бољи. Као прво треба рећи две ствари. Нема ту млађих од седамдесет година. Можда је њих неколико испод те црте. Текст подугачак, захтеван. И на крају, не мање важно, пуна два и по сата глумци раде свој посао без паузе. И то савршено. Без грешке. А све време се крећу по дворишту, мењају места, дозивају се, улазе међу публику…

И шта су то они тог лепог суботњег дана даривали публици на премијери. Миливоје Мајсторовић је свог „Пастира“ написао 1980, а представа је изведена у Позоришту „Славија“ и Дому омладине где је главну улогу играо Петар Краљ. Критика је написала да је реч о суровој сатири о судбини „малог човека“ у канџама социјалистичкје мафије. А неко је опет написао да је тај драмки текст налик филмовима Живка Николића.

 

Текст и фото О. Р.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању