Премијер води 17 министарстава

Прича са далеких Кукових острва

 

Осмог дана пошто је ступио на дужност премијера Кукових острва, Марк Браун је саопштио и састав свог кабинета: у седамнаест министарских фотеља седеће само један човек. Он, лично.

Наставиће тамо где је стао пре него што га је Парламент именовао за новог председника Владе, дакле, биће министар финансија, функција коју је обављао од уласка у политику 2010, али ће и пригрлити главне портфеље које је држао бивши премијер Хенри Пуна, као што је тужилаштво, спољни послови и имиграција.

Запањујући списак његових одговорности укључује и Министарство енергије и обновљиве енергије, па Министарство за спољна острва, онда јавну управу, следи Министарство полиције, као и морских добара, а низ настављају министарства за минерале са морског дна и за природне ресурсе. Браун ће бити на челу и Инвестиционе корпорације Кукових острва, Комисије за финансијски надзор, Управе за развој финансијских услуга (Острва су рај за оф-шор компаније), Министарства за телекомуникације, Комитета за контролу и ревизију јавних трошкова и шеф Министарства за пензијско осигурање.

По објави да преузима на своја плећа толики број министарства огласила се лидерка опозиције Тина Брауни. „Нови премијер каже да је ‘узбуђен потенцијалом свог кабинета…’ а онда сам себи додели запањујућих 17 портфеља, што је огроман знак о томе колико поверења има у ‘потенцијал’ својих колега у Кабинету. Премијер Браун је вероватно поставио нови рекорд Кукових острва за највећи број портфеља који је држао један премијер. На себе је натоварио огроман терет, суочава се са изазовом да ли ће делокруг свих ових министарстава добити неопходну пажњу да би дали потребан учинак“, твитовала је Брауни.

Истина, нови премијер и са 17 министарстава у шаци, није приграбио сву власт на Куковим острвима. Поједини посланици постали су министри, и то: туризма, за пословну трговину и инвестиције, за корективне услуге, културу, за острво Арики, за тржиште Пунанга Нуи, инфраструктуре, за заштиту животне средине, за специјалне пројекте за спољна острва, за транспорт, за здравље, правду, парламентарне службе, пољопривреду, образовање, спортове… Браун се одрекао и места омбудсмана. Најавио је да ће се неких министарских дужности растеретити тек следеће године, јер сада Острва имају преча посла: због вируса корона, како је рекао, „туризам је нула“, а реч је о основној делатности ове самоуправне теритирије са петнаест острва и око 18.000 становника.

Браун је десети становник Кукових острва који је заузео највишу лидерску позицију откако су 1965. добили самоуправу. Он је постављен за премијера након што је његов претходник Хенри Пуна дао оставку да би ушао у трку за избор генералног секретара Форума тихоокеанских острва.

Кукова острва су самоуправна аутономна парламентарна демократија у слободној асоцијацији са Новим Зеландом, са којим деле спољну политику и одбрану. Интересантно је и то да су држављани Кукових острва истовремено и држављани Новог Зеланда, али Новозеланђани немају статус држављана Кукових острва.

Пише Милица Стаматовић