Premijera srpske premijerke

Na listama američkog časopisa, Angela Merkel već osam godina neprikosnoveno drži prvo mesto i po kriterijumima moći i po političkoj težini. Ana Brnabić je među najmoćnijih sto žena na 91. mestu, a na 21. kad je reč o listi najmoćnijih dama u svetu politike

Kraj je godine i čuveni američki magazin „Forbs“ počeo je da objavljuje svoje naj-liste. Tako je početkom meseca izbacio, petnaestu, rang-listu Sto najmoćnijih žena sveta koja pokriva sve oblasti života: od politike, preko (šou)biznisa do sporta, kao i listu od 22 najmoćnije žene u politici. Prvi put, Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, našla se i na jednoj i na drugoj listi naj-žena sveta. Na prvoj je na 91.mestu, na drugoj – na 21. poziciji.

Na „Forbsovoj“ listi od sto najmoćnijih nalaze se dame iz 29 država, a među tim državama četiri su nove: Holandija, Etiopija, Indonezija i Srbija. Na listi je trinaest svetskih liderki i jedna monarhinja, kraljica Elizabeta Druga (na 26. mestu) koja je, u svojoj devedeset trećoj godini života, i najstarija na listi. Poslovne žene, od osnivača kompanija i dobrotvornih fondacija, do izvršnih, finansijskih i operativnih direktorki, zauzele su ukupno 77 mesta. Sve one utiču na živote više od milijardu ljudi širom sveta i kontrolišu ili utiču na raspodelu skoro hiljadu milijardi dolara.

Nastavak pročitajte u broju 3124.