Деца се опорављају уз природу и коње
ПРИЧА ИЗ ШВЕДСКА

Болест, нажалост, не бира ни пол ни године. Данас су многа деца погођена раком и потребна им је помоћ да прођу кроз тешке третмане и да се изборе са свакодневним животом. Потребна им је подршка не само њихове породице и пријатеља, потребна им је подршка свих нас. У близини Аскерсунда у Шведској, постоји центар где понији, немачки овчари и мачке „раде“ и помажу болесној деци. То лечилиште се зове  „Бониер дечији канцер фонд“ и покренула га је Пернила Холман.

Како се родила идеја да се покренете овај пројекат?

Идеја о Фонду је настала у пролеће 2021. године, након што сам и сама била близу смрти. Годину дана пре него што сам се разболела, изгубила сам пријатеља из детињства, такође од рака. Живот је дошао до  прекретнице, време је било да се уради нешто ново. На средини животног пута осетила сам колико је живот рањив и да апсолутно никакве гаранције нема да ћеш доживети сутрашњи дан. Пожелела сам да могу нечим да допринесем квалитетнијем животу људи, пре свега деце, са овом или другим болестима и недостацима. То је био почетак „Бониер дечијег канцер фонда“.

 Ко су полазници овог програма?            Циљна група су сва деца и млади са посебним потребама или хендикепом, болесна деца или деца и млади који немају родитеље који могу да им пруже могућност да уживају у јахању и дружењу са коњима и псима.            У почетку је јахање било много интересантније за девојчице, али Ви подстичете дечаке да дођу овде и пробају јахање – зашто?            За мене је родна равноправност јако важна. Јахање је одувек било интересантно за девојчице али ја се трудим да подстакнем и дечаке да се опробају у овом спроту. Надам се да ћу моћи да допринесем да се једнакост побољша и да сви могу да проводе време са животињама.

Пише Зорица Блуквист

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању