Прича о анђелу смрти – 47 година у затвору

Узбудљиви филм „Анђео“ о најпознатијем аргентинском робијашу Карлитосу Робледу Почу који је, готово малолетан, починио низ бруталних убистава, пљачки и силовања, све ради забаве, режирао је Луис Ортега. Он је за наш лист говорио шта га је привукло тој причи, колико је његова бурна младост била слична Карлитосовој и како га је сопствени филмски јунак преварио

Карлос Робледо Пуч је имао деветнаест година, био је младић нежног изгледа, плаве коврџаве косе, из богате породице, говорио је три језика и у периоду од годину дана убио девет мушкараца и две жене, углавном с леђа или док су спавали. Када га је током процеса судија питао зашто је убио човека у сну, Карлитос је одговорио: „Па шта је очекивао, да га пробудим па да га убијем“! Поред убистава осуђен је и за седамнаест тешких разбојништава, једно силовање, један покушај силовања, једно сексуално злостављање, две отмице и две крађе. Аргентинска штампа поредила га је (физички) са холивудском глумицом Мерилин Монро, а називала „људска звер“, „монструм“, „уклети лудак“, „перверзна хијена“, „згодни демон“, „шакал“, „ђаво са лицем детета“, али најдуже га памте као „Црног анђела“ или „Анђела смрти“. Убиства и злочини дешавали су се између 15. марта 1971. и 3. фебруара 1972. године. Све злочине је урадио са два партнера, Хорхеом Ибањезом (другаром из средње школе) и Ектором Сомозом и обојицу их је, такође, ликвидирао. Новац који је пљачкао трошио је на пиће и дрогу, ништа му више није ни било потребно. Убијао је из забаве, а своје „успехе“ често прослављао у клубовима у непосредној близини лешева које је остављао за собом. Ухапшен је 4. фебруара 1972. током једне пљачке када је вероватно био под утицајем дрога и када је убио и свог партнера Сомозу. Од тада је у затвору. Једном је, у почетку, успео да побегне и два дана је био на слободи док поново није ухваћен. Данас има шездесет и седам година и за време колико је на робији, у Аргентини су се промениле две диктатуре и четрнаест председника. Пре шест година је тражио слободу или еутаназију: нису му дали ни једно ни друго.

Само нисам убијао!

Филм „Анђео“ није мучна биографска слика злочина Карлитоса Пуча, већ више психолошка анализа друштва и начина на које се зло јавља. Истовремено, узбудљив је толико да не можете ни да трепнете, а да не пропустите нешто важно. Главне улоге играју мало познати глумци Чино Дарин и Лоренцо Феро, чији су родитељи глумачке звезде у Аргентини. Исто тако, ни Луис Ортега (38) није био много познат до овог филма. Иако му је отац редитељ Палито Ортега, а мајка глумица Еванхелина Салазар, Луис је више волео да ужива у животу и љубавима са различитим глумицама, него да ради. Када је одлучио да ће да воли филм, сам се пробијао и школовао, не тражећи помоћ од породице или породичних пријатеља. Пријатан је и љубазан, а одлично говори енглески језик, јер је у детињству четири године живео у Мајамију. До сада је режирао неколико филмова, као што су „Лулу“, „Прљави свеци“, „Проклето лето“ или „Црна кутија“, и две телевизијске серије.

Nastavak pročitajte u broju 3133.