Priča o anđelu smrti – 47 godina u zatvoru

Uzbudljivi film „Anđeo“ o najpoznatijem argentinskom robijašu Karlitosu Robledu Poču koji je, gotovo maloletan, počinio niz brutalnih ubistava, pljački i silovanja, sve radi zabave, režirao je Luis Ortega. On je za naš list govorio šta ga je privuklo toj priči, koliko je njegova burna mladost bila slična Karlitosovoj i kako ga je sopstveni filmski junak prevario

Karlos Robledo Puč je imao devetnaest godina, bio je mladić nežnog izgleda, plave kovrdžave kose, iz bogate porodice, govorio je tri jezika i u periodu od godinu dana ubio devet muškaraca i dve žene, uglavnom s leđa ili dok su spavali. Kada ga je tokom procesa sudija pitao zašto je ubio čoveka u snu, Karlitos je odgovorio: „Pa šta je očekivao, da ga probudim pa da ga ubijem“! Pored ubistava osuđen je i za sedamnaest teških razbojništava, jedno silovanje, jedan pokušaj silovanja, jedno seksualno zlostavljanje, dve otmice i dve krađe. Argentinska štampa poredila ga je (fizički) sa holivudskom glumicom Merilin Monro, a nazivala „ljudska zver“, „monstrum“, „ukleti ludak“, „perverzna hijena“, „zgodni demon“, „šakal“, „đavo sa licem deteta“, ali najduže ga pamte kao „Crnog anđela“ ili „Anđela smrti“. Ubistva i zločini dešavali su se između 15. marta 1971. i 3. februara 1972. godine. Sve zločine je uradio sa dva partnera, Horheom Ibanjezom (drugarom iz srednje škole) i Ektorom Somozom i obojicu ih je, takođe, likvidirao. Novac koji je pljačkao trošio je na piće i drogu, ništa mu više nije ni bilo potrebno. Ubijao je iz zabave, a svoje „uspehe“ često proslavljao u klubovima u neposrednoj blizini leševa koje je ostavljao za sobom. Uhapšen je 4. februara 1972. tokom jedne pljačke kada je verovatno bio pod uticajem droga i kada je ubio i svog partnera Somozu. Od tada je u zatvoru. Jednom je, u početku, uspeo da pobegne i dva dana je bio na slobodi dok ponovo nije uhvaćen. Danas ima šezdeset i sedam godina i za vreme koliko je na robiji, u Argentini su se promenile dve diktature i četrnaest predsednika. Pre šest godina je tražio slobodu ili eutanaziju: nisu mu dali ni jedno ni drugo.

Samo nisam ubijao!

Film „Anđeo“ nije mučna biografska slika zločina Karlitosa Puča, već više psihološka analiza društva i načina na koje se zlo javlja. Istovremeno, uzbudljiv je toliko da ne možete ni da trepnete, a da ne propustite nešto važno. Glavne uloge igraju malo poznati glumci Čino Darin i Lorenco Fero, čiji su roditelji glumačke zvezde u Argentini. Isto tako, ni Luis Ortega (38) nije bio mnogo poznat do ovog filma. Iako mu je otac reditelj Palito Ortega, a majka glumica Evanhelina Salazar, Luis je više voleo da uživa u životu i ljubavima sa različitim glumicama, nego da radi. Kada je odlučio da će da voli film, sam se probijao i školovao, ne tražeći pomoć od porodice ili porodičnih prijatelja. Prijatan je i ljubazan, a odlično govori engleski jezik, jer je u detinjstvu četiri godine živeo u Majamiju. Do sada je režirao nekoliko filmova, kao što su „Lulu“, „Prljavi sveci“, „Prokleto leto“ ili „Crna kutija“, i dve televizijske serije.

Nastavak pročitajte u broju 3133.