Прича о кедру: сибирско злато

Дрво кедра је изузетно и лековито, a посебно сибирски кедар. Сви његови делови: четина, смола, дрвенаста влакна, уље, семенке – лековити су. Ово дрво поседује велику количину фитонцида, а само у току 24 часа, хектар кедрове шуме може да издвоји 30 килограма летећих организама који имају велико бактерицидно дејство, због чега ова шума има мање микроба него операциона сала, док је уље кедра изузетног квалитета и напросто регенерише организам

Многе светске кухиње, познати кувари и шефови елитних ресторана напросто су луди за пињолама. То су оне невероватно укусне семенке шишарке бора у који спадају кедар, оморика, четинари. Јестиве пињоле производи чак 20 врста овог дрвећа, али су кедрове, и то оне сибирске, нутритивно највредније. Управо зато што он расте у веома хладној клими па да би се заштитио и опстао, производи семенке које имају чак 65 одсто масла у себи.

Италијани обавезно стављају пињоле у песто сос, Французи у разне преливе за салате, Грци их додају у сармице са пиринчем без меса да не би биле суве, а људи у Сибиру од детињства грицкају пињоле, као посластицу и тако много чине за своје здравље.

– Када смо били мали, баке су на пијаци продавале шишарке кедра које су унутра имале семенке. То је нама био главни слаткиш – каже Елена Ларионова, пореклом из Сибира, са Алтаја, која већ седам година са породицом живи у Београду, па наставља – Кедар се у Русији зове „сибирско злато“ или „сибирски хлеб“ и веома је значајан у животу становништва овог дела Русије. Он расте до Урала, има га поред Бајкала и на Алтају, одакле смо ми. Његове семенке садрже органске протеине. Оне су чак 36 пута богатије протеинима него органска пилетина, на пример. Имају доста калорија, али те калорије долазе из здравих масти, незасићених па су пињоле веома корисне у превенцији кардиоваскуларних болести и снижавају холестерол. Ретко је наћи у било ком производу из природе такав баланс природних масти као у семенкама кедровог ораха.

Елена је дипломирала на Факултету политичких наука у свом граду, али се читав живот бави здрављем, суплементима у исхрани и органском козметиком. Студирала је чак и у Кини, изучавала мало кинеску традиционалну медицину али је највише занимају биљке па се недавно уписала у Москви на престижну школу која школује најбоље руске козметологе и постоји већ 85 година. То је Дом руске лепоте на коме се паралелно изучавају козметика и фармацеутика. А када је у питању кедар, посебно уље кедра из њеног родног Сибира, Елена има само речи хвале.

– Ово уље користим од када знам за себе и оно се у Русији зове „лек за сто болести“ – каже Елена. – Добија се хладним цеђењем ораха од кедра и не садржи протеине, али садржи сву масноћу коју тај орах даје. Има витамина Е у огромној концентрацији, чак 55 мг на 100 милилитара уља, изузетно је јак антиоксиданс и одличан имуностимулатор, како за децу, тако и за одрасле. Код нас у кући га сви пијемо, по кашичицу на празан стомак али га ја редовно наносим на влажно лице и тело и кожа ми је фантастична. Однедавно ово уље може да се нађе и овде на тржишту. Оно регулише масноће у крви и има невероватан баланс омега 3, 6 и омега 9 масних киселина, што му је посебна специфичност, па је одлично за кардиоваскуларни систем. Ми данас у условима градског живота не уносимо довољно омега 3 масних киселина јер их ретко где има у природном облику у храни. Оно смањује триглицериде и балансира крвни притисак.

Чаробно дрво кедра је и спојило Елену и њеног супруга Михаила Ларионова. Они су пореклом из истог места, хиљаде километара удаљеног од Београда, али су се упознали баш овде, заволели и решили да са децом живе у Србији. Михаило је тада увозио сауне од кедровог дрвета и имао свој мали спа центар за наше спортисте у центру Београда. Данас раде заједно и тврде да су руске сауне од кедровог дрвета нешто најбоље што можете себи приуштити за ослобађање организма од нагомиланих токсина, ослобађање од стреса и за релаксацију, јер се оне могу инсталирати у сваком обичном купатилу, чак и на тераси а и веома су лаке за употребу.

– Само дрво кедра је веома благоворно за организам човека – каже Михаил. – У Русији ове сауне људи много користе у разним спа, медицинским и рехабилитационим центрима али и у кућним условима јер не траже медицински надзор. Када укључите сауну, пара кроз црево стиже у буре, а дрво садржи борову смолу коју у Русији зову живица, што је настало од речи живот. Она има фитонциде који се мешају са паром и човек знојењем почиње да избацује отрове кроз поре коже, затим разне наслаге на плућима које су се накупиле од веома загађеног ваздуха у коме живимо. Иако је глава у оваквим саунама напољу, ви можете лице окренути ка унутрашњости и удисати ове здраве смоле.

Наставак прочитајте у броју 3132.