Priča sa granice dveju Koreja

Četiri kilometra širok pojas Demilitarizovane zone (DMZ) potencijalno je najrazornija „vruća tačka” u svetu.
Sve više radoznalih hrli na obe strane DMZ koja je postala granica od 1953. i kraja Korejskog rata, pa je tako u dva maha bio slučaj i sa vašim reporterom.

Pažnja velikog dela čovečanstva krajem ove sedmice biće usmerena ka mestuodržavanja međukorejskogsamita. To je „Kuća slobode”na južnokorejskoj strani Demilitarizovane zone (DMZ) koja duž 38. paralele, tokom 240 kilometara razdvaja Republiku Koreju (RoK) i Demokratsku
Narodnu Republiku Koreju (NDRK). Prvu posetu DMZ počeo sam po- slednjeg majskog dana 2013. iz centra Seula, od hotela „Loti“. U hotelu su sedišta nekoliko turističkih agencija ovlašćenih za ovaj vid „mračnog turizma”.

Za obilazak DMZ morate nositi pasoš. Deci mlađoj od 11 godina nijedozvoljeno putovanje, konzumiranjealkohola je strogo zabranjeno i u svakom trenutku morate sarađivati savodičem. Nedopustive su košulje bezkragne i rukava, pocepane farmerke,tesne pantalone, sandale i japanke,vojna uniforma kupljena na „buvljacima”… Konačno, od putnika se tražida potpiše deklaraciju koja počinje:„Poseta Zajedničkom bezbednosnompodručju (ZBP) u Panmunđomu podrazumeva neprijateljsku teritoriju imogućnost ranjavanja ili pogibije kaorezultat protivnikove akcije”.Do DMZ je trebalo preći više od50 kilometara kroz užurbani desetomilionski južnokorejski glavni grad i duž „Puta slobode” te poduži „Veliki most ujedinjenja”. Na mostu je bila prva kontrola koju je u autobu- su obavio južnokorejski vojni poli- cajac. Ušli smo u Zonu zaštite ci- vila (ZZC), pojas visoke bezbednosti, širok od pet do 19 kilometara, koji prethodi DMZ. Sledeću kontrolu je obavio američki vojni policajac sa prezimenom Rifkin na početku dva kilometra dugog južno- korejskog dela DMZ. Bilo je to ispred logora „Bonifas“, u čijim je tamno bra- on kasarnama smešteno 600 južnoko- rejskih i američih vojnika kao zašti- ta posetiocima ZBP.

Nastavak možete pročitati u broju 3091.