ДОКТОРЕ, УМИРЕМ ЛИ?
Приручник за притајене хипохондре

Колико свако од нас у себи негује оног чувеног унутрашњег хипохондра и да ли нас и најмања кијавица може померити из равнотеже толико да поверујемо да се нешто озбиљно догађа са нама? Трчимо ли одмах на интернет да „гугламо“ своје симптоме и сами себи поставимо дијагнозу?

Сви ми имамо неку „драгу Савету“ која нам, када је то потребно, изађе у сусрет са неким народским леком и рецептом који ће нам олакшати бол или упалу, или нас охрабрити да то што нам се дешава и није нешто страшно.

Двојица лекара, др Кристофер Кели, специјалиста опште хирургије и др Марк Ајзенберг, кардиолог, успешни у водећим клиничким центрима у САД  су дошли на идеју да напишу приручник „Докторе, умирем ли“, на тему: шта да радите када вам није добро. Сами су свесни чињенице да, иако су њихови пацијенти људи свих животних доба, с најразличитијим здравственим проблемима, неретко сваки од тих пацијената жели, у моменту када му је нарушено здравље, да добије одговор на питање: Докторе, умирем ли?

Зато су они у својој књизи писали о најчешћим симптомима – од бола у леђима, мучнине, бола у грудима, констипације и заборавности, па до умора, осипа, задиханости и надутости, на једноставан и разумљив начин, са јасним и конкретним саветима шта да радите када дођете у неку од ових здравствених непријатности.

За многе од ових проблема се испостави да су ситнице. Главобоља неретко сама прође, али уме да буде и наговештај озбиљне болести. Зато не треба игнорисати симптоме, али не треба ни трчати на интернет и самостално решавати проблем. Интернет јесте права ризница података, али истовремено може бити и извор штетних дезинформација.

Приручник др Келија и др Ајзенберга је пун практичних информација и стручних савета шта да радите када вас у глуво доба ноћи, на пример, заболи глава или стомак, када осетите неправилан и убрзан рад срца… Тврде да су направили важан приручник са упутствима као када би саветовали чланове своје породице са жељом да сви савети буду од користи. Ево неких одломака који се односе на поједине од најчешћих проблема који нам се могу догодити, а које преносимо у овом броју из књиге „Докторе, умирем ли“.

 

Припремила: Б. Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању