РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ
Процена оваријалних резерви

Повод за ово важно испитивање је био тај што све више младих жена има проблем са плодношћу и не могу да остану у другом стању природним путем. Један од најчешћих „криваца“ за то, као и за улазак у процес вантелесне оплодње све већег броја парова млађих од 30 година – јесте смањена активност јајника, што се често не открије на време.

Према светским статистикама, на први гинеколошки преглед младе девојке одлазе са 15 година, а са 20 ураде први ултразвук дојки. У току студија први пут тестирају своју плодност, како би сазнале какво је стање њихових јајника и колико могу још да одлажу потомство. Неке земље у региону, попут Словеније и Хрватске одавно су увеле у оквиру примарне здравствене заштите обавезне превентивне гинеколошке прегледе и прегледе груди за младе девојке. Наше саговорнице сматрају да би у средњим школама требало више да се прича о томе и да се девојке подстичу на редовне контроле.

– У оквиру пројекта испитивања плодности младих жена у нашој установи,  у периоду 2018/2019 године урадили смо низ бесплатних прегледа – каже др Божана Степанов, координаторка пројекта која је и спровела ово истраживање уз подршку колегинице др Зорице Црногорац, и утврдили смо да је код 26 одсто испитаница налаз уредан, односно код њих не очекујемо проблем са плодношћу у каснијим годинама. Ипак, значајан број пацијенткиња је регистрован са смањеном оваријалном резервом па смо установили да је: 26 одсто проблема  наследно и то су пацијенткиње чије су мајке ушле превремено у менопаузу; код сваке десете пацијенткиње је утврђено постојање одређених болести (најчешће су то аутоимуна обољења ); 12 одсто пацијенткиња су претходно имале неке гинеколошке операције; 13 одсто – непознат узрок смањене оваријалне резерве; 0,4 одсто претходно РТГ зрачења мале карлице; 12 одсто је имало дијагнозу полицистичних јајника, што није било у фокусу нашег испитивања

Због оваквих налаза  тестирања плодности у популацији младих здравих жена, стручњаци из болнице “Генесис“ сматрају да би тестирање оваријалних резерви било једна врста превенције стерилитета оваријалног порекла, а које се у каснијим годинама пацијенткиње често и не може успешно лечити, и то је закључак који су упутили Министарству здравља.

Др Зорица Црногорац и др Божана Степанов сматрају да на овај проблем треба ставити акценат још на нивоу примарне здравствене заштите, да се у оквиру редовних гинеколошких прегледа за жене које имају од 25 до 35 године обезбеди провера плодности, односно активности јајника. Овакви прегледи значајно би смањили проценат жена код којих се касније јавља проблем стерилитета, као и оних парова који одлазе на процес вантелесне оплодне (ВТО).

Припремила Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању