САВЕТИ ИСКУСНОГ ТРАВАРА
Пролећне лековите биљке

Најбоље савете када је у питању миксовање лековитих изданака природе, може свакако дати народни травар. Њих је данас све мање, а ми смо стручне препоруке о снази биља, врстама које треба гајити и конзумирати, поражили од Момчила Антонијевића, који се овим бави од своје тринаесте године

Приредила Бранка Ковачевић

Многи се слажу да је пролеће најлепше годишње доба које буди живот и доноси радост и то управо због природе која из дана у дан постаје све зеленија. А за оне који то знају да препознају, и све лековитија. Један од оних који знају је и наш саговорник, искусни народни травар који већ скоро три деценије изучава ову област, аутор је популарног сајта Снага биља као и јутјуб канала. Дао нам је конкретне савете о снази биља, врстама пролећних лековитих трава које треба гајити, али и конзумирати. Ево и пет пролећних биљака, по Момчиловој препоруци, које ће нас свакако учинити здравијима.

 

ДОБРИЧИЦА –  ИМУНОСТИМУЛАТОР

 

Добричица (Glechoma hederacea)  је веома добар биљни лек за болести респираторних органа. Користи се у мешавинама против кашља, опструктивног бронхитиса, астме и упале плућа. Нарочито је добра комбинација добричице, дивизме, слатког корена и мајчине душице.

Становници Алпа свеже исцеђени сок добричице мешају са козјим млеком и ту мешавину дају против болести плућа. Када своја лековита својства ова биљка удружи са копривом, боквицом и жалфијом отклања симптоме алергијског ринитиса. Добричица делује и диуретично и противупално па се препоручује против тегоба уринарног тракта. Такође, успешно се користи и против целулита, како споља (облоге, лосиони, маске), тако и изнутра као чај за детоксикацију.

Захваљујући флавоноидима ова биљка је имуностимулатор и изванредно средство за јачање организма. Чај од добричице посебно је користан онима који се опорављају од вирусних и бактеријских инфекција органа за дисање и варење, као и онима који пате од малокрвности (посебно у комбинацији са листом коприве, мајчином душицом и луцерком). Добричица је безопасна биљка која се може давати и деци, нарочито ако неће да једу, јер је чај  пријатног укуса.

 

Момчило Антонијевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању